США блокують відновлення авіасполучення Північної Кореї напередодні саміту Трамп-Кім

18 лютого 15:35

Вашингтон домагається конкретних зобов'язань від Пхеньяну на саміті відмовитися від своїх ядерних і ракетних програм.

 

Сполучені Штати заблокували зусилля агентства ООН щодо поліпшенню цивільної авіації в Північній Кореї в той час, коли Пхеньян намагається відкрити частину свого повітряного простору для іноземних рейсів, повідомили агентству Reuters три джерела, знайомі із ситуацією.

За словами одного з джерел, дії США є частиною переговорної тактики з підтримання санкційного тиску на Північну Корею напередодні другого саміту між президентом Дональдом Трампом і лідером КНДР Кім Чен Ином у В'єтнамі в кінці лютого.

Вашингтон домагається конкретних зобов'язань від Пхеньяну на саміті відмовитися від своїх ядерних і ракетних програм.

Авіакомпанії зараз використовують непрямі маршрути, щоб уникнути Північної Кореї через загрози неоголошених пусків ракет, які були помічений пасажирами декількох комерційних рейсів.

Нещодавно президент США Дональд Трамп офіційно оголосив перед Конгресом дату і місце зустрічі з лідером КНДР Кім Чен Ином - другий саміт пройде у В'єтнамі 27-28 лютого. Місцем проведення саміту стане в'єтнамська столиця Ханой.

Нагадаємо, 12 червня минулого року в Сінгапурі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США взяли на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Однак, санкції проти КНДР залишаються в силі.

Детальніше про саміт США - КНДР читайте в матеріалі: "Історичний саміт у Сінгапурі. Як пройшла зустріч Трампа та Кім Чен Ина і про що вони домовилися", а також у статті Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха або тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".