США анонсували вихід з ракетного договору з Росією за день до дедлайну

01 лютого 15:42

Термін, який Вашингтон дав Москві на ліквідацію нової ракети, спливає завтра.

 

Держсекретар США Майк Помпео в п'ятницю анонсував вихід Сполучених Штатів з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) за день до дедлайну, який Вашингтон поставив перед Москвою.

"Росія поставила під загрозу інтереси безпеки США, і ми більше не можемо бути обмежені договором, поки Росія безсовісно порушує його", - сказав Помпео на прес-конференції.

Президент США Дональд Трамп заявив, що США "в суботу призупинять свої зобов'язання за ДРСМД" і почнуть процес виходу з Договору про РСМД ", передає ABC.

У Вашингтоні кажуть, що Росія порушує угоду про контроль над озброєннями епохи "холодної війни" більше п'яти років. У грудні в США заявили, що почнуть вихід з ДРСМД з 2 лютого, стверджуючи, що у Вашингтоні не бачать дотримання домовленостей з боку Росії.

Довідка ZN.UA
Договір про РСМД був підписаний США та СРСР у 1987 році. Сторони зобов'язалися знищити балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої дальності (500-1000 км), а також не виробляти і не розгортати озброєння цього класу в майбутньому.

Раніше заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Нагадаємо, 22 жовтня 2018 року було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штаті з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), так як російська сторона порушує умови, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

У РФ претензії США відкинули, назвавши позицію Вашингтона "небезпечною". Для переговорів з цього питання Москву відвідав радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон.

Детальніше про мотиви виходу США з ДРСМД читайте в статті Олексія Їжака "Дедалі ближче до ядерного раю" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".