Спроби повернути Росію в ПАРЄ без виконання умов буде розхитувати Раду Європи — дипломат

14 квiтня 11:36

Стратегічний інтерес Росії та інших потенційних порушників полягає в тому, щоб максимально послабити організацію, яка була б не здатна створювати їм проблеми.

 

Спроби повернути Росію в ПАРЄ без виконання нею умов, які сама ж ПАРЄ висунула до Росії, триватимуть і надалі. Це розхитуватиме Раду Європи, яка ставатиме дедалі слабшою. Вона втрачатиме свій авторитет і важелі впливу. І саме в цьому полягає стратегічний інтерес Росії та інших потенційних порушників - не вийти з Ради Європи, а максимально послабити організацію, яка була би не здатна створювати їм проблеми.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Дмитро Кулеба, постійний представник України при Раді Європи.

"Наші опоненти, на жаль, можуть перемогти. Треба визнати, що ресурси для цього задіяні не сумірні з нашими. Три роки поразок і кризи розізлили їх. У разі безумовного повернення Росії до ПАРЄ автори сценарію виконають своє завдання і будуть задоволені, та Рада Європи від цього сильнішою не стане. Просто конфлікт вийде на новий рівень, і врегульовувати його будуть уже інші герої й "герої", - зазначає дипломат. - За такого сценарію організація підважить себе зсередини, а відтак дискредитує себе, насамперед в Україні. А це одна з небагатьох країн, де РЄ все ще має реальний вплив, де її голос чують і враховують. Легко можна уявити, як у нас знайдеться достатньо політичних сил, які залюбки ігноруватимуть, скажімо, висновки Венеційської комісії або рекомендації політичних інститутів організації. При цьому вони виправдовуватимуть свої дії і знаходитимуть широку підтримку, нагадуючи публічно, що йдеться про поради саме тієї Ради Європи, яка замість того, щоб стояти на захисті прав людини та верховенства права, стала на коліна перед Росією".

Детальніше про спроби "повернути" Росію в ПАРЄ на шкоду інтересам України і верховенства права читайте в статті Дмитра Кулеби "Випробування Європою" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".