Спроба Трампа заблокувати показання Мюллера приведе в "невідомі води" – Poilitico

07 травня 13:23

Мюллер наступного тижня може дати свідчення перед комітетом Палати представників, який уповноважений починати продцедуру імпічменту президента.

 

Радники применшують значення твіту президента США Дональда Трампа про свідчення про спеціального прокурора Роберта Мюллера, який вів розслідування російського втручання в американські вибори. Але експерти з правових питань кажуть, що спроба Білого дому заблокувати дачу свідчень Мюллера в Конгресі призведе до "невідомого", пише у вівторок журнал Politico.

Коли Трамп суперечив своєму власному генеральному прокурору і заявив у неділю, що Мюллер "не повинен давати свідчення" перед Конгресом, він застав своє внутрішнє оточення зненацька.

Наголошується, що днем пізніше, більше дюжини людей з орбіти Трампа недооцінили те, що твіти президента, присвячені Мюллеру, повинні сприйматися як офіційне попередження.

Насправді Трамп не має наміру відстоювати привілеї виконавчої влади і не дозволяє спеціального прокурора давати свідчення вже наступного тижня, сказали близькі до Трампа чиновники в комітеті Палати представників, який уповноважений почати процедуру імпічменту президента, резюмує журнал.

Зазначимо, що спікер Палати представників демократка Ненсі Пелосі, яка виступала проти імпічменту, зіткнулася зі складним завданням запобігання перетворення гучних закликів до імпічменту у фундамент, який, як побоюються лідери демократів, може їм перешкодити перед виборами президента, які відбудуться в 2020 році. Після Пелосі звинуватила генпрокурора США у брехні Конгресу, додавши, що заява президента Трампа про те, що він не буде відповідати на повістки Конгресу, є перешкодою правосуддя.

Низка представників демократів висловилися про можливість обговорення процедури імпічменту проти Трампа. Першою запропонувала обговорити імпічмент Трампа сенатор від штату Массачусетс Елізабет Уоррен. Також неодноразово до цього закликала член Палати представників Олександрія Окасіо-Кортес.

18 квітня Генеральний прокурор США Вільям Барр опублікував відредагований звіт спеціального прокурора США Роберта Мюллера щодо російського втручання в американські вибори 2016 року і змові кампанії Трампа з Росією. Редакція ZN.UA опублікувала витяги з 450-сторінкового звіту, який оприлюднено на сайті Міністерства юстиції Сполучених Штатів.

24 березня генпрокурор США Вільям Бар спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.