Сполучені Штати закликають Росію та Китай до переговорів щодо ядерної зброї

05 серпня 08:57

Після припинення дії ДРСМД потрібні нові механізми контролю над ядерним озброєнням, йдеться в заяві.

 

Сполучені Штати Америки й Австралія закликають Росію та Китай до переговорів щодо пошуку нових механізмів контролю над ядерними озброєннями замість Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), який припинив дію.

"Сторони підтвердили необхідність нового етапу в області контролю над озброєннями, який розширить кількість держав і збройових систем, включених до погоджених угод, і активізує зусилля зі скороченню ядерних ризиків", - йдеться у спільній заяві за підсумками міністерських консультацій двох країн.

У спільному документі також не виключається можливість продовження Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО), термін дії якого спливає на початку 2021 року. При цьому радник президента США з національної безпеки Джон Болтон раніше називав СНО-3 "неповноцінним" і заявляв, що договір навряд чи буде продовжено.

"Не виключаючи можливість нового продовження СНО, вони (Австралія і США – ред.) закликали Росію і Китай сісти за стіл переговорів і приєднатися до зусиль Сполучених Штатів щодо просування орієнтованого на майбутнє порядку денного в галузі контролю над озброєннями, спираючись на неминуще значення договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - цитує документ "Інтерфакс".

У консультаціях, що відбулися в Австралії, взяли участь міністри оборони Лінда Рейнолдс і Марк Еспер, державний секретар США Майк Помпео і голова МЗС Австралії Маріс Пейн.

Нагадаємо, 2 серпня США заявили про вихід з Договору про РСМД, поклавши відповідальність за припинення дії договору на Росію.

4 березня президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення Росією виконання ДРСМД. 3 липня Росія офіційно припинила дію Договору.

Сполучені Штати вимагали від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушувала ДРСМД – таким чином угоду можна було врятувати.

Докладніше про мотиви виходу США з Договору читайте у статті Олексія Їжака "Дедалі ближче до ядерного раю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".