Слідом за Сирією війська США можуть покинути Афганістан - The Wall Street Journal

21 грудня 02:27

На поточний момент контингент США в Афганістані становить 14 тисяч військовослужбовців, більша частина яких задіяна у небойовій операції "Рішуча підтримка".

 

Адміністрація президента США Дональда Трампа слідом за Сирією може вивести американські війська з Афганістану; військовий контингент може почати залишати країну вже через кілька тижнів, повідомляє The Wall Street Journall із посиланням на власні джерела в уряді.

Видання зазначає, що на поточний момент контингент США в Афганістані становить 14 тисяч військовослужбовців. Співрозмовники газети припустили, що таким чином Білий дім планує вивести США з військових конфліктів, які Трамп неодноразово називав "збитковими" для країни.

Про те ж повідомляє телеканал CNN; втім, там стверджують, що Трамп ще не прийняв остаточного рішення з цього питання. Чиновники чекають офіційної заяви президента.

Більша частина американських військових в Афганістані служить у складі великої військової місії, покликаної навчати і консультувати афганські сили і надавати їм допомогу. Відповідно, через участь США у цій небойовій операції під назвою "Рішуча підтримка" виведення військ може ускладнитися.

Небойова операція "Рішуча підтримка" проводиться в Афганістані з грудня 2014 року. Крім військовослужбовців з країн НАТО в ній беруть участь військовослужбовці з Азербайджану (120 осіб), Грузії (870 осіб) і України (30 військовослужбовців). Загальна чисельність місії - 12,5 тисяч осіб. Абсолютна більшість з них (майже 11 тисяч) - військовослужбовці Армії США. Вони навчають урядові війська, надають їм організаційну та іншу допомогу. У червні 2018 року готовність приєднатися до операції висловили Катар і Об'єднані Арабські Емірати.

На липневому саміті НАТО було прийнято рішення про продовження місії до 2024 року.

Як повідомлялося, 19 грудня Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти угруповання "Ісламська держава".