Слідом за "Доріаном" на Багами насувається "Умберто" — остров'яни в розпачі

15 вересня 05:13

Формування нового урагану істотно ускладнило пошукові та відновлювальні операції

 

Багатостраждальні Багами знову зазнали впливу природних катаклізмів. В Атлантиці сформувався шторм, який загрожує перерости в ураган.

Тропічний шторм "Умберто", який сформувався в Атлантиці, в суботу проходить на північний захід від островів Багамського архіпелагу, повідомляє Національний центр США по спостереженню за ураганами і Національне агентство з надзвичайних ситуацій Багамських островів. "Умберто" загрожує перешкодити наданню допомоги та рятувальних робіт на Багамах, де 1,3 тис. осіб все ще вважаються зниклими безвісти після урагану "Доріан".

Попередження про тропічний шторм оголошено на північно-заході Багамських островів у суботу, 14 вересня.

Очікується, що шторм пройде дуже близько на північно-захід від Багамських островів, а після переміститься до Флориді, йдеться в повідомленні Національного центру ураганів NHC в Майамі. У п'ятницю, 13 вересня, було попереднє повідомлення про те, що посилюється природна загроза, яка направляється до тих же островів, які "Доріан" вразив минулого тижня.

Великий Багама і Абако розташовані якраз на шляху прямування нової метеорологічної системи, саме ці острови були одними з найбільш постраждалих від "Доріана". Найголовнішими потребами на островах залишаються паливо і питна вода.

Багамське національне агентство з надзвичайних ситуацій NEMA підтвердило, що кількість жертв "Доріана" зросла до 52, і все ще очікується її збільшення. Понад 70 людей перебувають у тимчасових притулках на острові Велика Багама і понад 2 тис. осіб - у Нью-Провіденсі.

Шторм "Умберто" вже розвинув швидкість вітру 64 км/ч. Очікується, що вона досягне 100 км/год, а проливні дощі можуть викликати нове повені на островах. Жителі, які очікують повернення в свої будинки, стурбовані наступом урагану.

Ураган "Доріан" настільки сильно хвилював прибережну воду, що зміг знизити температуру на 3-4 °С. Це дещо знизить потужність шторму "Умберто". Все ж люди на островах прийняли максимальні заходи безпеки. Споруджені і укріплені тимчасові притулки, поліцейські і рятувальники відправлені на місце передбачуваного проходження шторму, щоб зробити все можливе для порятунку жителів.

Ураган Доріан, , який обрушився на Багамські острови ввечері, 1 вересня, став другим сильним атлантичним штормом за всю історію спостережень, передає Reuters. Квітучий курорт, який постійно відчував вплив ураганів і був до них, загалом-то, готовий, з таким жахом зіткнувся вперше. Катастрофічні руйнування, туристична галузь на багатьох островах знищена повністю. Зруйновано аеропорт, постраждали або зметені з лиця землі 13 тисяч будівель і житлових будинків. Загинули люди.

Національний центр ураганів США (NHC) заявив, що Доріан обрушився на Елбоу Кей на островах Абако у вигляді шторму категорії 5 за максимальними стійкими вітрами 185 миль в годину (295 км/год) і поривами понад 220 миль/год (354 км/ч).

Прем'єр-міністр Багамських Островів Х'юберт Мінніс попередив, що будинки на островах побудовані так, щоб витримувати вітру не менше 150 миль на годину (241 км/год).

"Це піддасть нас випробуванню, з яким ми ніколи раніше не стикалися", - сказав він.

По силі ураган Доріан порівнюють з ураганом Гілберт, що лютував в 1988 році, з ураганом Вілма 2005 року і ураганом Дня праці 1935 року. Найпотужнішим ураганом став Аллен в 1980 році, який розійшовся до 190 милі в годину (306 км/ч).