Сколтанд Ярд показав нові відео з отруйниками Скрипаля

23 листопада 11:52

Британська поліція продовжує розслідування інциденту.

 

Слідча група Нового Скотланд Ярду показала нові відеозаписи з камер спостереження з двома головними підозрюваними в отруєнні нервовопаралітичною речовиною "Новачок" екс-подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері в березні цього року. На відео співробітники російської розвідки Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга перебувають у Солсбері в день, коли Скрипалів знайшли без свідомості 4 березня.

"Ми як і раніше повні рішучості ідентифікувати і притягнути до відповідальності всіх винних у нерозсудливих діях", - йдеться в повідомленні британських поліцейських.

Перша частина відеозапису, взятого з камери зовнішнього спостереження, показує двох підозрюваних, коли вони прибули на залізничну станцію Солсбері в неділю 4 березня близько 11:48.

Друга частина показує підозрюваних приблизно о 11:58, проходять повз бензозаправну станцію на Уілтон-роуд, яка знаходиться в безпосередній близькості від будинку Скрипаля. Це відео знято за кілька хвилин до того, як хімічну зброю нанесли на дверну ручку колишнього агента ГРУ РФ.

Третя частина показує двох чоловіків, які йдуть по мосту на Фишертон-стріт приблизно в 13:00, перш ніж вони повернулися на залізничний вокзал Солсбері і поїхали в лондонський аеропорт Хітроу, звідки вилетіли в Москву пізніше тієї ночі.

Група Bellingcat ідентифікувала росіянина "Олександра Петрова", якого британське слідство підозрює у замаху на перебіжчика Сергія Скрипаля із застосуванням нервово-паралітичної речовини "Новачок". Згідно з матеріалами розслідування, опублікованого ввечері у понеділок, 8 жовтня, справжнє ім'я "Петрова" - Олександр Євгенович Мішкін. Він є військовим лікарем у Головному управлінні (колишнє ГРУ) Генштабу Збройних сил Росії.

Нагадаємо, раніше видання The Insider і група розслідувачів Bellingcat з'ясували справжнє ім'я особи, яка вдавала із себе "Руслана Боширова". Нею виявився офіцер військової розвідки, Герой Росії Анатолій Чепіга.

Окрім Великої Британії "Петров" і "Боширов" відвідували Швейцарію, Нідерланди (де були затримані) й низку інших країн, йдеться у розслідуванні Bellingcat. Ці та інші відомості, оприлюднені розслідувачами, підтверджують роботу "Олександра Петрова" і "Руслана Боширова" на ГРУ Росії.

5 вересня британські правоохоронці оприлюднили дані двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів нервовопаралітичною речовиною "Новачок". ЗМІ цього ж вечора знайшли нападників, заявивши про те, що паспорти "Петрова" і "Боширова" справжні та відрізняються лише останньою цифрою.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей наголосила на тому, що підозрювані є співробітниками російської розвідки, а замах на Скрипалів було схвалено вищим політичним керівництвом Росії.

5 березня в британському місті Солсбері із сильним отруєнням були шпиталізовані російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька Юлія. Отруєння Скрипалів набуло широкого розголосу, Росія традиційно відмовилася визнавати власну причетність до замаху, що призвело до масової висилки російських дипломатів з багатьох країн світу.

Детальніше про ситуацію довкола отруєння Сергія Скрипаля та висилку російських дипломатів після цього читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".