Скандальний американський адвокат подав позов проти КНР на 20 трлн доларів через коронавірус

30 березня 09:00

Ларрі Клейман називає COVID-19 "біологічною зброєю".

 

Адвокат Ларрі Клейман зі США подав позов проти уряду КНР. Укладачі позову стверджують, що коронавірус SARS-CoV-2 є "біологічною зброєю" і звинувачують Китай у її використанні. Сума позовних вимог складає 20 трлн доларів, його текст опубліковано на сайті юридичної компанії Klemchuk LLP.

Позивачами крім Клеймана, є консервативна правозахисна організація Freedom Watch і фотостудія Buzz Photos з Техасу. Вона спеціалізується на шкільній фотографії і зйомці спортивних змагань.

Відповідачами у позові зазначено Китайська Народна Республіка, Народно-визвольна армія Китаю і генерал Чен Вей, а також Інститут вірусології Уханя і його директор Ши Чженлі.

Позивачі звинувачують Китай у створенні та навмисному або випадковому поширенні коронавіруса, який вийшов за межі китайської провінції Хубей і проник на територію США.

Вірус, як стверджують укладачі позову, є "біологічною зброєю масового ураження", а отже дії КНР – це порушення норм міжнародного права.

Компанія Buzz Photos, як йдеться у позові, через скасування шкільних випускних в умовах карантину, зазнала істотних збитків, була змушена звільнити співробітників і опинилася на межі банкрутства.

Позивачі висунули КНР звинувачення за шістьма пунктами, що включають матеріальну підтримку терористів, змову з метою заподіяння шкоди і навіть смерті громадянам США і недбалість та сприяння ризику смерті або серйозної шкоди здоров'ю громадян США.

Позов був поданий 17 березня.

Ларрі Елліот Клейман – американський адвокат і громадський активіст правоконсервативного спрямування, прихильник теорій змов і противник Демократичної партії. Клейман відомий 18 цивільними позовами проти членів сім'ї Клінтонів. Він подавав позови проти Барака Обами, Джо Байдена, намагався через суд домогтися відсторонення спецпрокурора Роберта Мюллера від керівництва розслідуванням російського втручання в американські вибори.

Абсолютну більшість своїх позовів Клейман програв. Однак, він неодноразово домагався в судах оприлюднення непублічних документів, що, в свою чергу, викликало нові скандали. У 1990-х активність Клаймана призвела до відставки кількох співробітників Білого дому.

За неналежну поведінку і неповагу до суду йому довічно заборонено заходити до будівлі Каліфорнійського федерального суду та Окружного суду Південного округу Нью-Йорка.