Сирія готова до мирних переговорів з опозицією у Женеві

24 грудня 13:32

Влада Сирії чекає від опозиції списку делегації на переговори в Женеві.

 

Сирія готова взяти участь у мирних переговорах в Женеві, і сподівається, що діалог допоможе сформувати уряд національної єдності, заявив міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муалем.

ООН планує провести мирні переговори в Женеві наприкінці січня.

Муалем заявив, що Сирія "готова брати участь у діалозі в Женеві без іноземного втручання". "Наша делегація буде готова, як тільки ми отримуємо список делегації від опозиції", - сказав він.

Муалем також висловив надію на те, що діалог буде успішним і допоможе сформувати уряд національної єдності.

"Це уряд сформує конституційний комітет для створення нової конституції з новим законодавством про вибори, що дозволило б провести парламентські вибори в найближчі 18 місяців", - сказав він.

18 грудня Рада безпеки ООН проголосувала за підтримку проекту резолюції, яка закріплює домовленості, досягнуті в рамках віденського процесу врегулювання кризи в Сирії.

В документі йдеться про важливість повної імплементації Женевського комюніке 2012 року по Сирії. У той же час у резолюції наголошується, що ООН повинна зайнятися організацією діалогу між офіційним Дамаском і опозиційними силами. Переговори повинні стартувати вже в січні 2016 року.

Крім того, члени Радбезу ООН підтримують заявлену раніше мета за півроку домогтися формування в Сирії перехідних влади, які б представляли всі верстви суспільства.

Згідно з планом, протягом 18 місяців у Сирії повинні відбутися вільні вибори під контролем ООН. У резолюції йдеться про необхідність паралельної роботи як над політичним дозволом кризи, так і над припиненням вогню в Сирії.