Швейцарському місту загрожує евакуація на 10 років через сміттєзвалище Другої світової війни

27 лютого 13:50

Жителі містечка Мітольц живуть поруч з величезним захороненням.

 

Жителям швейцарського містечка Мітольц, можливо, доведеться евакуюватися на наступні 10 років, поки влада очищатиме величезне сміттєзвалище Другої світової війни. На ньому досі захороненні тонни зброї, пише BBC.

У минулому році міністерство оборони Швейцарії зробило висновок, що схованка створює "неприйнятний" ризик для людей, що знаходяться поблизу Мітольца. Тепер влада стверджує, що жителям, можливо, доведеться виїхати, поки вони очистять ділянку.

"Залежно від того, як розвиватиметься робота, але мешканці повинні очікувати, що евакуація триватиме більше 10 років", - сказали в міністерстві.

Жителі Мітольца повинні були затвердити план виходу з цього району. Проводиться громадська консультація, щоб визначити, як краще діяти.

У 1947 році сховище боєприпасів частково вибухнуло, тоді загинуло дев'ять людей та знищили неподалік залізничний вокзал.Але більш ніж через 70 років близько 3,5 тисяч тонн боєприпасів залишаються закопаними під камінням.

У звіті за 2018 рік зазначається, що ризики недооцінювали десятиліттями , а видалення вибухівки може бути "дуже складним", оскільки скала під яким захоронена зброя, повинна бути видалена шар за шаром.

Читайте також: У ОРДЛО 41% респондентів переконані, що вибори повинні відбутися після надання Донбасу незалежності

Раніше повідомлялось, що на ЧАЕС почав роботу завод з переробки рідких радіоактивних відходів. у процесі переробки рідкі відходи проходять декілька стадій і в результаті шляхом цементування перетворюються на тверді радіоактивні відходи, які є більш безпечною формою зберігання та захоронення РАВ.