Штурм резиденції Атамбаєва: прокуратура Киргизстану завела справу на топ-посадовця МВС

14 серпня 13:03

Напередодні Курсана Асанова звільнили з формулюванням "за зраду інтересів киргизької міліції".

 

Генеральна прокуратура Киргизстану порушила справу проти колишнього заступника міністра внутрішніх справ Курсана Асанова, який брав участь у штурмі резиденції екс-президента країни Алмазбека Атамбаєва і змусив його здатися, повідомляє "Радіо Свобода".

У середу, 13 серпня, Асанова звільнили з жорстким формулюванням "за зраду інтересів киргизької міліції".

Справу проти нього відкрито за статтею "зловживання посадовими повноваженнями". За версію слідства, під час штурму у Кой-Тоші Асанов ігнорував накази голови МВС, самовільно ухвалив кілька рішень, залишив особовий склад у небезпеці й увійшов до будинку Атамбаєва.

"8 серпня, коли голова МВС Кашкар Джунушалієв уже досягнув домовленості про те, що Атамбаєв і його прихильники здадуться, Курсан Асанов, переслідуючи свої інтереси, залишив довірену йому ділянку, порушивши цим свої прямі функціональні обов'язки, і зайшов у будинок до Атамбаєва для проведення переговорів", - пояснюють у прес-службі міністерства.

За даними джерела агентства "Інтерфакс" у правоохоронних органах Киргизстану, ексзаступник голови МВС також міг передавати прихильникам Атамбаєва службові відомості, у прокуратурі цю інформацію вивчають.

У МВС також закидають своєму колишньому співробітнику "піар на крові". "Асанов почав займатися своїм піаром і дав завдання співробітникам міліції знімати все, що відбувається на свій телефон, зокрема всі слідчі заходи із вилучення зброї", - наголосили у відомстві.

Відзняте згодом було масово поширене. Однак сам Асанов звинувачення відкидає та наголошує на тому, що в Кой-Тоші "виконав свій службовий обов'язок і чесний перед своєю країною і совістю".

Нагадаємо, 27 червня парламент Киргизстану ухвалив постанову "Про позбавлення статусу експрезидента Киргизької Республіки Алмазбека Атамбаєва". Генпрокуратура виявила в його діях ознаки корупції, перевищення посадових повноважень та незаконного збагачення. Сам Атамбаєв звинувачення на свою адресу називає абсурдними. На його думку, звинувачення висунуті владою з метою усунення політичного опонента.

7 серпня в селищі Кой-Тош спецназ взяв штурмом резиденцію Атамбаєва. Проте згодом його прихильники відбили резиденцію і звільнили Атамбаєва. Спецназ Держкомітету нацбезпеки не зміг затримати колишнього президента в його резиденції і покинув селище.

8 серпня, після невдалої спроби затримання та зіткнень, президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков терміново повернувся з відпустки і скликав позачергове засідання Ради безпеки країни. Вдень 8 серпня внаслідок повторного штурму резиденції Атамбаєва останній був затриманий силами спецназу і вивезений з Кой-Таш. Після цього суд заарештував експрезидента Киргизстану до 26 серпня.

Під час зіткнень постраждали понад 100 осіб, один спецпризначенець загинув. Влада стверджує, що його вбили зі снайперської зброї.