Східна Африка зазнала нищівної навали сарани

25 сiчня 04:58

Такого в цих регіонах не бачили вже кілька десятиліть

 

В той час, як у Китаї закривають цілі міста в боротьбі з небезпечним захворюванням, а Європу накривають стихійні лиха, Африку наздогнала своя біда: сарана.

Величезні зграї пустельної сарани, яка знищує всю рослинність, напали на території Ефіопії, Кенії і Сомалі, повідомляє BBC.

ООН закликала надати міжнародну допомогу країнам Східної Африки в боротьбі з руйнуючими екосистему комахами. Представник Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) назвав напад сарани загрозою голоду. Дійсно, після того, як зграя опускається на поле, а через деякий час злітає, залишається тільки грунт - жодного листочка і рослинки.

У листопаді минулого року ООН повідомила про нашестя сарани в Ефіопії, попередивши, що комахи можуть поширитися і в Кенії, якщо не боротися з ними. Деякі фермери в регіоні Амхара в Ефіопії втратили 100% врожаю.

В минулому місяці зграя сарани в Ефіопії змусила пасажирський літак змінити курс. Комахи потрапляли в двигуни, розбивалися об лобове скло і ніс, змусивши літак приземлитися в Аддіс-Абебі.

У Східній Африці побоюються, що чисельність сарани може збільшитися в 500 разів до червня.

Ефіопія і Сомалі протягом 25 років не зіштовхувалися із загрозою такого масштабу, а Кенія не бачила такої загрози сарани протягом 70 років, повідомляє FAO. Південний Судан і Уганда також піддаються ризику, якщо зграї будуть продовжувати рости й поширюватися.

"Швидкість поширення шкідників настільки вийшла за межі норми, вони обмежили до краю можливості місцевих і національних органів влади", - зазначили у FAO.

Залишився єдиний варіант "повітряного контролю" - обприскування інсектицидами з літаків, що небезпечно і для людей, і для фауни цих регіонів.

Нашестя сарани почалося з Ємену. Вона перелетіла Червоне море і досягла Східної Африки. Сильні опади в кінці 2019 створили ідеальні умови для процвітання комах, які пожирають рослини.

Крім зростаючого числа в Східній Африці, розмножується сарана також в Індії, Ірані і Пакистані, і там навесні також може початися справжня навала.

Сарана може долати до 150 кілометрів на день. Кожна доросла комаха може щодня з'їдати кількість їжі, що дорівнює її вазі. Зграя сарани розміром з Париж може з'їсти таку ж кількість їжі, як і половина населення (понад 30 млн. осіб) Франції за один день, йдеться в довідці FAO.

Кілька років тому в зоні ризику, пов'язаного з сараною, опинилися Афганістан, Вірменія, Азербайджан, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан. В Україні поки що не спостерігалося масштабного льоту цих комах, однак зміна клімату може призвести до незворотних наслідків. При цьому, на відміну від інших видів комах, сарана стійка до вимирання.