Шанси на перемир'я в торговельній війні США і Китаю зменшуються – Axios

02 вересня 12:47

Між Вашингтоном і Пекіном сформувався новий вид "нормальних відносин".

 

Високопоставлені американські офіційні особи кажуть, що вони все більше стурбовані ставленням Китаю до активістів в Гонконзі і все частіше побоюються надмірної пропаганди, яка також може вплинути на Тайвань. Це відбувається тому, що шанси на перемир'я в торговельній війні США і Китаю зменшуються, пише видання Axios

Виходячи з численних розмов з представниками адміністрації президента США Дональда Трампа за останні кілька тижнів стало зрозуміло, що багато хто з головних радників президента розглядають Китай в першу чергу як загрозу національній безпеці, а не як економічного партнера, відзначає видання.

Це новий вид "нормальних відносин". І це може вплинути на величезну частину життя американців: від вартості багатьох споживчих товарів, які можуть піднятися під гнітючий новий раунд мит, до характеру відносин цієї країни з урядом Тайваню.

Сполучені Штати і Китай у неділю, 1 вересня, почали вводити нові взаємні мита на товари один одного. Загострення торгової війни Китаю і США відбулося на тлі нещодавніх заяв президента Сполучених Штатів Дональда Трампа про те, що їх учасники повертаються за стіл переговорів.

З 1 вересня почали діяти 5% мита Китаю на імпортовану зі США сиру нафту, а також на низку інших товарів загальною вартістю понад 75 млрд доларів. Мита в розмірі від 5% до 10% вартості застосовуватимуться до п'яти тисяч категорій товарів зі Сполучених Штатів.

Президент США Дональд Трамп пообіцяв жорстку відповідь на китайську політику – так, з 1 жовтня будуть введені мита на китайські товари загальною вартістю 250 мільярдів доларів, які становитимуть 30% від вартості, а вже з 1 вересня до 15% зросте розмір мит на товари вартістю 300 мільярдів доларів.

Переговори між Китаєм і США триватимуть, новий раунд відбудеться у вересні, але введення мит відкладено не буде.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп анонсував торговельну угоду з Китаєм, пославшись на те, що він назвав зростаючим економічним тиском на Пекін і втратою робочих місць в Китаї. Проте в Китаї заяву Трампа про нещодавні торгові переговори спростували.

Торговельна війна між Китаєм і Сполученими Штатами почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон ухвалив рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема з КНР. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Дональд Трамп і Сі Цзіньпін погодилися на перемир'я в торговельній війні, домовившись відкласти до березня 2019 року введення нових торгових мит.

Докладніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака ""Холодна" війна з "гарячими" зіткненнями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".