Сербія привела армію в бойову готовність

29 вересня 20:13

Сербія оточила силами спецназу енергетичні об'єкти на кордоні з Косово.

 

Президент Сербії Олександр Вучич привів армію Сербії в бойову готовнось через візит президента Косово Хашима Тачі на ГЕС "Газиводе" та підстанцію "Валачі", які знаходяться на кордоні Косова і Сербії.

Повідомляється, що під час приїзду президента Косово спецназ поліції Косово взяв під контроль об'єкти електростанції і водосховища в Газиводе.

Пізніше в ЄС закликали Сербію і Косово до стриманості. Прес-секретар зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич підкреслила, що Євросоюз серйозно розглядає повідомлення, що надходять з півночі Косово, де протягом дня були розгорнуті підрозділи косовського спецназу поліції навколо озера Газивода.

Раніше міністр з питань діаспори Албанії Пандели Майко заявив про те, що з 1 січня 2019 року буде скасована межа між його країною і Косово. З січня почнеться вільний рух між Албанією і частково визнаною державою.

У Сербії заяву албанського міністра про "відкриття кордону між Албанією і Косово" назвали загрозою. Директор Управління з Косово і Метохії Марко Джурич підкреслив, що "у Косово та Албанії немає спільного кордону" і додав, що Сербія вимагає реакції з боку міжнародного співтовариства.

Нагадаємо, що з моменту проголошення незалежності Косово від Сербії в 2008 році країна була визнана 110-ма державами світу, включаючи США. З 28 членів Євросоюзу незалежність Косово визнали 25 країн.

Детальніше про нинішні відносини між Косово і Сербією читайте в матеріалі Костянтина Федоренка "Косівський запал для "порохової бочки Європи"" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".