Сенатори хочуть зламати контроль Путіна в Європі і захистити регіон від енергоресурсів Росії

11 жовтня 11:06

США можуть надати нові інструменти для боротьби зі злоякісним впливом Росії і створення економічних можливостей в країні і за кордоном.

 

Двоє сенаторів США представили двопартійний законопроект про європейську енергетичну безпеку та диверсифікацію, який ініціює фінансування в розмірі одного мільярда доларів для фінансування європейських енергетичних проектів, яке в поєднанні з посиленням дипломатичної та технічної підтримки допоможе диверсифікувати постачання енергії в Європу і знизити вплив Росії на регіон.

Згідно з документом, США можуть надати нові інструменти для боротьби зі злоякісним впливом Росії і створення економічних можливостей в країні і за кордоном.

Авторами документа виступили голова підкомітету з зовнішніх зв'язків Сенату США по Європі і регіонального співробітництва в галузі безпеки республіканець Рон Джонсон і член комітету, демократ Кріс Мерфі.

"Росія використовує своє панування на енергетичному ринку, а також хабарництво, корупцію і пропаганду, щоб підірвати західні інститути і встановити лояльні уряди, які не можуть або не хочуть протистояти Росії або її президенту Володимиру Путіну", - йдеться в повідомленні сенатора Мерфі.

"Корупція, трансплантація, хабарництво, пропаганда, незаконні вторгнення - Кремль робить все можливе, щоб завоювати владу над країнами на периферії. Ми справедливо інвестували мільярди у зміцнення військової оборони в Східній Європі, але давайте не будемо забувати про настільки ж небезпечні наслідки енергетичного задушення Росії в Європі", - сказав сенатор Мерфі. "Володимиру Путіну багато що сходить з рук, тому що велика частина Європи покладається на Росію заради енергії. Допомагаючи нашим союзникам захищати нові джерела енергії і вносити свій внесок у стратегічно важливі проекти, ми можемо допомогти зламати контроль Путіна в Європі і створити тут робочі місця в США".

Закон про європейську енергетичну безпеку і диверсифікацію 2018 року включає:

Дозволити фінансування в розмірі до одного мільярда доларів для стимулювання інвестицій державного та приватного секторів США у стратегічно важливі енергетичні проекти в країнах, що мають право на отримання допомоги, починаючи з 2019 року до 2023 року, включаючи:

Інфраструктуру для природного газу, така як межсоединители, сховища, об'єкти імпорту СПГ і зворотню пропускну здатність.

Електрична інфраструктура, включаючи інфраструктуру передачі, проекти зберігання та інтелектуальні мережі.

Авторизувати Агентство США з торгівлі та розвитку (USTDA) в розмірі 5 млн. дол. США в рік на асигнування на підготовку техніко-економічних обґрунтувань проекту, зворотні торговельні місії, експериментальні проекти і технічні семінари для підтримки проектів на більш ранніх етапах розвитку.

Заохочувати Державний департамент нарощувати свою політичну і дипломатичну підтримку країн, що мають право на отримання допомоги, наприклад, шляхом сприяння переговорам щодо транскордонної енергетичній інфраструктурі та надання допомоги правомочним країнам поліпшення їх енергетичних ринків та нормативного середовища.

Раніше прем'єр Польщі Матеуш Мовравецки висловив надію, що США введуть санкції проти компаній, що будують газопровід "Північний потік-2".

Як писав для DT.UA Сергій Корсунський, після зустрічі в Білому домі з президентом Польщі Анджеєм Дудою Дональд Трамп заявив, що США не розглядають введення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Детальніше про проблеми з будівництвом "Північного потоку-2" читайте в матеріалі Сергія Корсунського "Програна боротьба, або коли Трамп раптом відмовився..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".