Сенат США відмовився продавати зброю Саудівської Аравії

22 червня 01:06

Президент США може ветувати рішення.

 

У четвер Сенат США проголосував за першу з 22 резолюцій про несхвалення угоди з продажу зброї Саудівській Аравії на суму 8 мільярдів доларів. За висловилися 53 сенатори, проти – 45.

Республіканці і демократи одноголосно виступили проти угоди, через яку можуть загинути мирні жителі Ємену. При цьому в Білому домі вважають, що Саудівська Аравія є основним союзником США в протистоянні з Іраном.

Директор Центру імені Байдена Університету Пенсільванії Майкл Карпентер (Michael Carpenter), в минулому високопоставлений співробітник Пентагону, вважає, що хоча Сенат і проти продажу зброї, президент Трамп накладе вето на резолюцію.

"Сенат дав чітко зрозуміти адміністрації, що розглядає використання надзвичайних повноважень, як спробу надати зброю державам, поведінку яких ми вважаємо неприйнятною. І тому вони намагалися скоротити це. Швидше за все, Трамп накладе вето. Швидше за все, в Сенаті не буде достатньо голосів, щоб потім відмінити рішення президента. Але тим не менше цей крок Сенату послав сигнал від семи провідних законодавців-республіканців, які приєдналися до демократичної меншості, про те, що надання зброї Саудівській Аравії, особливо після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, просто неприйнятно", - зазначив Карпентер.

Читайте також: У Путіна заявили про непоправні наслідки в разі нападу США на Іран

Раніше президент США Донлаьд Трамп зізнався, що був готовий почати бомбити Іран, але скасував своє рішення. Напруга між двома країнами посилилося у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.