Сенат США прийняв рішення про припинення підтримки коаліції у Ємені

14 березня 07:25

Білому дому наказується у 30-денний термін віддати наказ про виведення військового контингенту США, який бере участь у бойових діях у Ємені.

 

Сенат США у середу, 13 березня, прийняв резолюцію про припинення підтримки збройними силами країни міжнародної коаліції у Ємені, яка на чолі з Саудівською Аравією веде бойові дії проти формувань єменських повстанців-шиїтів, повідомляє Deutsche Welle.

У резолюції зазначено, що президенту США наказується не пізніше, ніж у 30-денний термін віддати наказ про виведення військового контингенту США, який бере участь у бойових діях у Ємені. Окремо обмовляється, що термін "бойові дії" включає до себе також "дозаправку у польоті неамериканських повітряних суден".

У резолюції також зазначено, що американські війська не зможуть брати участь у військових діях в Ємені, поки не буде дано схвалення Конгресу - рішення про оголошення війни або спеціальний дозвіл на використання збройних сил.

"Сьогодні Сенат повернув собі конституційну відповідальність за оголошення війни - владу, яка належить тільки Конгресу, а не президенту", - написав один з ініціаторів резолюції сенатор від Демократичної партії Берні Сандерс у своєму мікроблозі у Twitter.

Тепер резолюції Сенату потрібно пройти схвалення у Палаті представників, що стане дуже легкою справою в органі влади, майже повністю контрольованому представниками Демократичної партії. Однак президент Трамп уже заявив, що у цьому випадку негайно накладе на неї вето, так як резолюція помилкова, шкодить боротьбі з екстремізмом і ставить під сумнів повноваження президента як головнокомандувача.

Збройний конфлікт в Ємені триває з березня 2014 року. Війська єменського президента Абда Раббо Мансура Хаді протистоять повстанцям-хуситам, яким, згідно з твердженнями ряду країн, допомагає Іран. Арабська коаліція, сформована в 2015 році під керівництвом Саудівської Аравії, підтримує урядові сили.

У листопаді 2017 року почалися жорстокі сутички між прихильниками екс-президента Ємену Салеха і повстанцями-хуситами, які раніше боролися з силами Хаді і коаліції. Це сталося після того, як сили Салеха виступили проти хуситів. 6 грудня було повідомлено про загибель Салеха, вбитого хуситами.

Країна знаходиться на межі самого страшного голоду в світі. За даними ООН, в Ємені 20 млн людей потребують гуманітарної допомоги, з них 14 млн перебувають на межі голоду.