Сенат США повністю виправдав Трампа в процесі імпічменту

05 лютого 23:32

З Дональда Трампа зняті звинувачення за двома статтями.

 

Сенат США повністю виправдав Трампа в процесі імпічменту. Під час голосування, онлайн-трансляцію якого вело ZN.UA, сенатори відмовилися визнати Трампа винним за обома статтями: у зловживанні владою і у перешкоджанні роботі Конгресу.

За першою статтею звинувачення його визнали винним 47 сенаторів: 47 представників Демократичної партії і республіканець Мітт Ромні. Він перший сенатор в історії США, який проголосував за засудження президента від тієї ж партії в процесі імпічменту. 52 сенатори проголосували "проти".

За другою статтею звинувачення голоси розділилися 47 "за", 54 "проти. Сенатор Мітт Ромні - який проголосував за засудження Трампа за звинуваченням у зловживанні службовим становищем - проголосував за виправдання його за цим звинуваченням.

Принаймні 67 сенаторів повинні були визнати Трампа винними, щоб засудити його.

Трамп став вже третім президентом США після Ендрю Джонсона (1868) і Білла Клінтона (1999), якому винесли імпічмент в палаті представників, але виправдали в сенаті. Тепер у Трампа є можливість сконцентруватися на передвиборної кампанії.

В Сенаті 53 сенатори представляють Республіканську партію, 45 - Демократичну, а ще два сенатори позиціонують себе як незалежні, але перебувають в опозиції до республіканців, тому результати імпічменту виявилися прогнозованими.

Раніше в п'ятницю Сенату США не вистачило голосів для виклику нових свідків у справі імпічменту президента.

"Більшість у Сенаті дійшла висновку, що численні свідки і понад 28 000 сторінок документів, які вже залучені в якості доказів, достатні для того, щоб судити про звинувачення висунуті менеджерами по імпічменту з боку Палати представників і закінчити цей процес імпічменту", - заявив з приводу голосування в сенаті лідер Республіканської більшості Мітч Макконнелл.

Голосування в Сенаті показало, що у республіканців вийшло, щоб колишній радник Трампа Болтон не зміг свідчити в Сенаті з питання імпічменту президента США, в іншому випадку його свідчення могли б стати вагомим аргументом на користь імпічменту.

На це вказують відомості, які Болтон включив в поки ще неопубліковану свою книгу, в якій згадується і момент, пов'язаний з Україною. Зокрема, в чернетках, які Болтон поширив в близькому оточенні, йдеться про те, що Трамп хотів заморожувати військову допомогу Україні до тих пір, поки офіційні особи там не допоможуть розслідувати справи демократів, включаючи Байдена, повідомляє The New York Times минулого тижня.

У книзі викладені і "теорія змови" проти України, і невдоволення Трампа послом Йованович, і нюанси розмови Трампа з Зеленським влітку 2019 року.

Детальніше читайте в матеріалі Олександра Хари "Імпічмент Трампа: фінішна пряма".