Сенат схвалив призначення Джини Гаспел на посаду директора ЦРУ

17 травня 23:26

ЦРУ вперше очолить жінка.

 

Сенат США затвердив призначення на посаду директора ЦРУ Джини Гаспел, кандидатуру якої запропонував президент Дональд Трамп. За відповідне рішення у четвер, 17 травня, проголосували 54 сенатори, включаючи шістьох демократів. 45 членів верхньої палати Конгресу висловилися проти призначення. Свою відмову вони мотивували причетністю Гаспел до жорстоких методів допитів після терактів 11 вересня та її відмовою засудити цю практику, передає Reuters.

Сенатор-республіканець Джон Маккейн, який проходить курс лікування, не брав участь у голосуванні і закликав колег не підтримувати кандитуру Гаспел.

Джина Гаспел працює в Центральному розвідувальному управлінні вже 33 роки. У неї солідний стаж оперативної роботи, в 1990-х роках вона працювала під прикриттям у Росії та Центральної Азії. У 2002 році Гаспел очолила відділення ЦРУ в Таїланді, де в секретній в'язниці утримувалися підозрювані в тероризмі. До них застосовували "розширені методи допиту", включаючи імітацію утоплення.

Після висунення Майка Помпео на посаду державного секретаря заступник директора ЦРУ Джина Гаспел очолила відомство у статусі виконуючого обов'язки. Вона стане першою в історії США жінкою-директором ЦРУ.