Щогодини від брудного повітря помирає 800 осіб - ООН

05 березня 12:11

Щорічно через брудне повітря помирає 7 мільйонів осіб.

 

Кожен рік від брудного повітря помирає 7 мільйонів осіб, а щогодини 800 осіб, повідомили в ООН. При цьому найбільше від забрудненого повітря страждають вразливі групи населення, в тому числі жінки та діти.

"Шість мільярдів жителів планети, третина яких – діти, дихають забрудненим повітрям, що створює загрозу їх здоров'ю і навіть життю. Від наслідків забруднення щороку помирає 7 млн. осіб. Про це попереджає Спеціальний доповідач ООН з питань навколишнього середовища", - йдеться в повідомленні.

Девід Бойд, який представив Раді з прав людини щорічну доповідь на відповідну тему, називає забруднення повітря "невидимим вбивцею", який щогодини забирає життя 800 осіб. При цьому багато хто з жертв "невидимого вбивці" пережили тривалі болісні захворювання.

Зазначено, що брудне повітря призводить до респіраторних, інфекційних і серцевих захворювань, а також до інсульту, раку легенів і ускладнень, пов'язаних з вагітністю. У дітей, які вдихають забруднене повітря, все частіше проявляються астма, хронічна легенева недостатність, затримка росту, діабет, дитяче ожиріння і розумова відсталість.

"Головні причини забруднення атмосферного повітря – це виробництво електроенергії, промислові процеси, видобуток корисних копалин, сільськогосподарська діяльність, нераціональне видалення відходів і транспорт. Згідно з оцінками, сумарний обсяг витрат у зв'язку з забрудненням повітря перевищує 5 трлн дол. в рік", - відзначили в ООН.

Згідно з доповіддю, найбільше від забрудненого повітря страждають вразливі групи населення, а точніше жінки, діти, меншини, корінні народи, а також бідняки.

За словами Девіда Бойда, для того, щоб люди могли дихати чистим повітрям необхідно вжити заходів на місцевому, національному та міжнародному рівнях. Він додав, що значна частина забруднення атмосферного повітря має транскордонне походження, тобто його джерела знаходяться на території іншої країни.

"Чверть випадків передчасної смерті внаслідок забрудненого повітря пов'язана з міжнародною торгівлею, тобто з виробництвом товарів для експорту з країн з низьким доходом в багаті країни. Наприклад, у Китаї неадекватні умови виробництва товарів для Заходу, щорічно призводять до 100 000 випадків смерті", - відзначили в ООН.

Як зазначає у своїй статті для DT.UA Анатолій Ломазов, близько 92% від загального населення земної кулі живе в районах з надмірним рівнем забрудненості повітря. При цьому, за його словами, економіка підштовхує людство витрачати ресурси у великих, неприборканих обсягах до повного виснаження планети, так як це дає більший прибуток, ніж економія ресурсів. У цих умовах у цивілізації немає майбутнього.

Докладніше про необхідність зміни економічних моделей читайте в статті Анатолія Ломазова "Вирватися зі злиднів" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".