Щодо Росії НАТО продовжить дотримуватися подвійного підходу – експерт

08 грудня 16:30

Незважаючи на те, що в Лондоні країни НАТО фактично поставили знак рівності між загрозою від Росії і загрозою міжнародного тероризму, ставлення їх до Москви в цілому не зміниться.

 

Під час Лондонської зустрічі країн-членів НАТО Росії серед інших обговорюваних питань було приділено значну увагу – так, під час публічних дискусій неодноразово питання обґрунтованості посилення оборони НАТО на східному фланзі для стримування Росії. Проте в цілому політика НАТО щодо РФ, як і у відношенні Китаю, залишається незмінною, пише у своєму матеріалі для DT.UA Данило Пилипчук.

"У фінальній версії Лондонської декларації союзники погодилися, що "агресивні дії РФ становлять загрозу для євроатлантичної безпеки", додавши, що "тероризм у всіх формах і проявах залишається незмінною загрозою для всіх нас". Присутність в одному реченні Росії та міжнародного тероризму стало очевидним компромісом з огляду на різне бачення загроз членами НАТО. У цілому щодо Росії НАТО продовжує дотримуватися подвійного підходу, що поєднує "змістовний діалог із посиленим стримуванням і обороною", – зазначає автор.

При цьому подібний підхід члени НАТО демонструють і до Китаю – не бажаючи визнавати його ворогом, від протягування "руки дружби" військово-політичний блок утримується, воліючи замість цього нарощувати оборонні можливості. В цілому, що РФ, що Китай в НАТО ворогом не визнають, але бачать стратегічним викликом.

Детальніше про рішення Лондонського саміту НАТО, проблеми оборонного бюджету, ставлення до Росії і ситуації з ПДЧ для України читайте в матеріалі Данила Пилипчука "Омолодження НАТО" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".