Саудівську Аравію підозрюють у шпигунстві в США

30 березня 08:21

Стеження проводили за допомогою мобільних телефонів.

 

Саудівську Аравію підозрюють у стеження за власними громадянами під час поїздок в США. Розвідка країни використовувала слабкі місця в глобальній мережі мобільних телекомунікацій. За 4 місяці з'явились мільйони таємних запитів на відстеження, передає The Guardian.

Запити на відстеження надійшли з Саудівської Аравії протягом чотирьох місяців, починаючи з листопада 2019 року. Вони прагнули встановити місцезнаходження в США із зареєстрованими в Саудівській Аравії номерами.

Видання зазначає, що немає жодної законної причини для великого обсягу запитів на інформацію про місцезнаходження. "Іншого пояснення, інших технічних причин для цього немає. Саудівська Аравія озброюється мобільними технологіями", - повідомило джерело The Guardian.

Запити на дані про місцезнаходження мобільних телефонів були спрямовані через багатолітню глобальну систему обміну повідомленнями SS7, яка дозволяє мобільним операторам підключати користувачів у всьому світі. Наприклад, мобільний користувач із Америки, який подорожує Німеччиною та прагне здійснити дзвінок до США, підключений через мережу SS7.

Система SS7 також дозволяє відстежувати телефони, що викликало занепокоєння в експертів з безпеки. Коли американський оператор (наприклад, Verizon, T-Mobile або AT&T) отримує повідомлення іноземного оператора мобільного зв'язку, яке відоме як "Повідомлення SS7" (або PSI) надання інформації про передплатників, вони отримують фактично запит на відстеження. Такі запити використовуються законно, щоб допомогти іноземним операторам зареєструвати роумінгові тарифи, але кількість таких запитів ніколи не буває настільки масивною.

Невідомо, чи саудівські оператори мобільного зв'язку, які запитували велику кількість даних про відстеження місцеположення про своїх абонентів, свідомо були учасниками будь-якої урядової програми спостереження.

Однак уже широко повідомлялося, що Саудівський уряд використовує кіберзброю для злому приватних повідомлень дисидентів та критиків престолонаследника королівства Мохаммеда бін Салмана.

У січні виявилось, що мобільний телефон амазонського мільярдера Джеффа Безоса був "зламаний" у 2018 році після отримання повідомлення WhatsApp, яке, очевидно, було надіслано з особистого номеру принца Мухаммеда.

Раніше повідомлялось, що саудівські правоохоронці затримали брата і племінника короля Саудівської Аравії Салмана бен Абдель Азіза Аль Сауда, їх підозрюють у державній зраді. Їм загрожує довічне ув'язнення або смертна кара. Обидва були конкурентами наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда Бін Салмана на престол.