Рух "жовтих жилетів" підтримується з-за кордону - Париж

10 сiчня 06:29

Деякі ЗМІ і навіть країни Євросоюзу схвалюють насильницькі дії протестувальників.

 

Уряд Франції заявив, що протестний рух "жовтих жилетів", який відзначився захопленнями державної власності, масовими зіткненнями з поліцією та погромами, отримує підтримку з-за кордону; у середу, 9 січня, про це розповів прес-секретар кабінету міністрів Беньямін Гриву, пише Deutsche Welle.

Гриву заявив, що серед демонстрантів, які спричиняють насильство, чимало представників як ультралівих, так і ультраправих організацій.

"Тільки з того, що хтось одягнув жовтий жилет, не випливає, що він поділяє ті ж ідеї", - підкреслив Гриву.

Також Гриву критично висловився з приводу висвітлення заворушень, організованих "жовтими жилетами" у Франції, деякими ЗМІ, зокрема, відомим російським пропагандистським каналом "RT".

"Відоме і схвалення (заворушень у Парижі - ред.) деякими інструментами пропаганди, які я не хочу називати ЗМІ, такими, як "Russia Today", - сказав він, додавши, що деякі демонстранти, як це не прикро, бачать в інструментах кремлівської пропаганди "єдині вільні медіа".

Крім цього, прес-секретар французького уряду нагадав, що в Італії низка політиків відкрито висловила моральну підтримку протестувальникам-французам. Так, у понеділок, 7 січня, член правопопулістського руху "5 зірок", що входить до правлячої коаліції Італії, Луїджі ді Майо висловив солідарність з демонстрантами у жовтих жилетах. При цьому їхній партнер в уряді - права партія "Ліга", членом якої є скандально відомий голова міністерства внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні, навпаки, засуджує прояви насильства, однак у цілому також підтримала антиурядові протести у Франції.

Нагадаємо, 17 листопада 2018 року у Франції спалахнули протести проти здорожчання палива. У Парижі мітингувальники зводили барикади, палили автомобілі, били вітрини та вчиняли сутички з правоохоронцями та групами інших протестувальників. Кількість поранених сягає десятків осіб, затриманих – перевищила 1,7 тисячі осіб.

4 грудня 2018 року Єлисейський палац ухвалив рішення найближчим часом ввести мораторій на підвищення податків на паливо. Проте протестувальники залишилися незадоволеними цим рішенням, розширили список власних вимог і відмовилися припиняти акцію. А також виступили проти політики президента Еммануеля Макрона та його реформ.

11 грудня 2018 року Макрон оголосив про підвищення заробітної платні для найбідніших робітників і скорочення податків для пенсіонерів на тлі протестів.

5 січня "жовті жилети" оголосили про початок нового, "восьмого акта" громадянських протестів, анонсувавши при цьому два мітинги. За день до цього, 3 січня, у Парижі біля Єлисейських полів заарештували лідера протестувальників у жовтих жилетах Еріка Друе. Причиною його арешту стала "організація заходу без попереднього попередження". За даними ЗМІ, Друе затримали у середу по дорозі на Єлисейські поля, де він закликав своїх прихильників зібратися.

Докладніше про наслідки кризи для нинішньої французької влади читайте у статті Андрія Каракуца "Жовте світло для Макрона" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".