Розслідувачі знайшли віллу екс-віце-прем'єра Росії з "кремлівського списку" оточення Путіна

15 лютого 18:42

Ексклюзивна нерухомість на набережній з приватним пляжем і басейном розташована на Palm Jumeirah, всесвітньо відомому житловому комплексі, побудованому в Перській затоці у формі пальми.

 

Сім'я колишнього першого віце-пресьера РФ Ігоря Шувалова, фігуранта списку "кремлівського списку", володіє віллою в Дубаї вартістю близько 8 мільйонів доларів США, згідно з даними з приватної бази даних нерухомості ОАЕ, розповіли розслідувачі з Проекту з висвітлення організованої злочинності та корупції (OCCRP).

Рік тому Міністерство США оприлюднило незасекречену частину "Кремлівського спику". У список потрапили 210 осіб, наближених до Володимира Путіна, зокрема, 114 російських політиків і 96 олігархів. Серед них був і Шувалов.

Наголошується, що ексклюзивна нерухомість на набережній з приватним пляжем і басейном розташована на Palm Jumeirah, всесвітньо відомому житловому комплексі, побудованому в Перській затоці в формі пальми.

Інформація про квартиру сім'ї Шувалових міститься файлах, що передаються C4ADS, американської некомерційної організації, яка аналізує дані і повідомляє про глобальниі конфлікти і проблеми транснаціональної безпеки. OCCRP створив базу даних з документів і зібрав консорціум, в тому числі Finance Uncovered, для публікації матеріалів на його основі починаючи з червня.

У листуванні з офіційним представником Шувалових Finance Uncovered дізналися, як сім'я давнього кремлівського інсайдера використовувала британську компанію і мережу на Британських Віргінських островів (БВО) для управління власністю вілли в Дубаї.

Шувалов, який також володіє нерухомістю вартістю 11,4 млн фунтів стерлінгів в центрі Лондона, пропрацював в уряді Росії більше 20 років і здобув популярність, коли був призначений першим віце-прем'єром в 2008 році. У травні цього року, незабаром після того, як Путін переміг на виборах, Шувалов пішов з уряду.

Шувалов не приховує, що володіє пентаусом у Вестмінстері, який коштує у 112 разів більше, ніж чиновник заробляє щорічно.

Повідомлялося, що критики путінського режиму давали поради Міністерству фінансів США з приводу того, кого варто внести у список російських олігархів, пов'язаних з Кремлем. Таким чином, вони намагаються тиснути на систему.