Розгул стихії: які міста світу опинилися під водою у 2018 році

16 серпня 16:45

Найбільш масштабну повінь цього року довелося пережити містам Японії.

 

Сьогодні вночі Київ опинився у полоні стихії – на місто обрушилася найсильніша злива зі шквальним вітром та градом. Внаслідок негоди були повалені більше 200 дерев та п'ять опор ліній електропередач. Наприклад, на бульварі Верховної Ради бетонний стовп впав на "Таврію" і розрубав її навпіл. Також були пошкоджені кілька будинків та обмежено рух громадського транспорту. На щастя, через буйну стихію ніхто з гостей та жителів Києва не постраждав.

Цього року від сильних дощів постраждали безліч великих міст у різних країнах світу. Розповімо про найбільш визначні випадки. Так, напередодні американське місто Оклахома-сіті після сильних злив буквально пішло під воду. Затопило вулиці й дома, були зруйновані мости. Масштабна стихія наздогнала й штат Нью-Йорк, там водоспад перетворився на бурхливий потік, було підтоплено оселі й зруйновано дороги. У деяких округах Нью-Йорку, Нью-Джерсі та Пенсільванії оголосили надзвичайний стан.

У липні російське місто Чита опинилося під водою через однойменну річку, яка вийшла з берегів після сильних дощів. Місцева влада була вимушена евакуювати близько 3 тисяч осіб. Як повідомляли російські ЗМІ, у зону підтоплення потрапили 14 вулиць, ними у потоках води пливли автомобілі. Масштабна повінь зруйнувала 12 мостів.

У минулому місяці кілька міст Японії пережили масштабну повінь, внаслідок якої загинули близько 90 людей, ще близько 60 числилися зниклими безвісти. Найбільше число жертв було зафіксовано в префектурі Хіросіма. Також постраждали жителі префектур Окаяма, Хіого, Кіото, Шига, Фукуока, Коси, Гіфу, Ямагучі і Сага. Повінь сталася через сильні дощі, метеорологи тоді оцінили погодні умови як "надзвичайно небезпечні".

На початку року масштабне підтоплення пережила й європейська країна – Франція. Сильний розлив річки Сена спровокував евакуацію 1500 тисячі людей у Паризькому регіоні. Більш 20 департаментів Франції оголосили помаранчевий рівень небезпеки - третій із чотирьох можливих. У самому Парижі тоді закрили низку станцій метро, наземний транспорт рухався з труднощами. Регіон Іль-де-Франс, до складу якого входить Париж, зазнав від повені збитків у розмірі майже 1 мільйона євро.

У січні сильні дощі спровокували схід селевих потоків у передмісті Санта-Барбари Монтесіто в Південній Каліфорнії, потоки бруду буквально зривали будинку з фундаменту. Через розгул стихії близько 23 тисяч осіб евакуювали - це був вже другий випадок масової евакуації у цьому районі за кілька місяців. Влада повідомляла про більше сотні постраждалих та зниклих безвісти. Повінь і зсуви обрушилися на території, випалені лісовими пожежами у 2017 році.