Роснефть просить західні корпорації змінити контракти через загрози санкцій США - Reuters

06 листопада 16:51

BP, Royal Dutch Shell, Total, Vitol і Gunvor поки не хочуть вносити правки в контракти з російською держкомпанією.

 

Російська нафтогазова компанія "Роснефть" попросила своїх контрагентів на Заході змінити контракти на постачання нафти та нафтопродуктів, які передбачають сплату покупцями штрафів з 2019 року у разі запровадження нових санкцій США, що ускладнюють розрахунки з держкомпанією, показала тендерна документація компанії, пише Reuters.

Джерела агентства повідомили, що BP, Royal Dutch Shell, Total, Vitol і Gunvor поки не хочуть вносити правки в контракти.

У середині вересня Європейський суд загальної юрисдикції відхилив позови російських "Роснефти", "Ощадбанку", "Газпром нафта" та інших. Компанії РФ вважали "необґрунтованими" секторальні санкції Євросоюзу проти Москви від 2014 року. "Роснефть" подала позов у Британії про правомірність секторальних санкцій ЄС, запровадженних проти Росії в 2014 році. На думку "Роснефті", Британія трактувала їх занадто широко, що призвело до додаткових невиправданих обмежень для роботи компанії на міжнародних ринках.

Навесні Держдеп США оприлюднив заяву про те, що Росія втратила контракти на суму понад 3 мільярди доларів після запровадження нових санкцій у рамках закону "Про протидію противникам США за допомогою санкцій" (CAATSA).

Як відомо, 12 вересня 2014 року США і Євросоюз запровадили економічні санкції проти низки найбільших російських компаній, серед яких, крім "Газпром нефти", виявилися "Лукойл", "Роснефть", Сбербанк, ВТБ і інші. При цьому останні три вже оскаржують санкції ЄС в суді. Перед цим Shell розірвала співпрацю з "Газпром нафтою" через санкції. Також повідомлялося, що "Газпром" не зміг залучити своїй "дочці" кредит через санкції США.