Російського сенатора-мільярдера Керімова у Франції звинуватили у відмиванні грошей

23 листопада 01:06

За даними Le Figaro, мова йде про декілька десятків мільйонів євро.

 

Прокурор Ніцци Жан-Мішель Прэтр повідомив у середу, 22 листопада, що затриманому у Франції члену Ради Федерації РФ Сулейману Керімову пред'явлені звинувачення у відмиванні грошей та ухилянні від сплати податків, передає Le Figaro.

Конкретних сум прокурор озвучувати не став, але, за даними видання, йдеться про десятки мільйонів євро.

Крім російського сенатора-мільярдера у Франції були затримані ще чотири людини, яких слідство вважає спільниками Керімова: вони обслуговували ряд об'єктів нерухомості на Лазурному березі, оформлених на підставних осіб

Читайте також: МЗС РФ направило Франції ноту через затримання сенатора-мільярдера

Як повідомлялося, 20 листопада в аеропорту Ніцци затримали члена Ради Федерації РФ і великого бізнесмена Сулеймана Керімова. За даними агентства Reuters, він є фігурантом справи про несплату податків.

У березні видання Nice Matin повідомляло, що французькі правоохоронні органи запідозрили Керімова у володінні нерухомістю на Лазурному березі через підставних осіб У лютому на віллі площею 12 тисяч квадратних метрів, яка, ймовірно, належить російському сенаторові, провели обшуки, під час яких був вилучений чек на проведення ремонтних робіт вартістю 580 тисяч євро. У гаражі маєтку були виявлені автомобілі Bugatti і Ferrari.

Згідно з документами, віллою володіє швейцарець Александер Штудхальтер, але, за даними Nice Matin, слідство вважає його фіктивним власником.

У рейтингу мільярдерів російського Forbes за 2017 рік Керімов займає 21-е місце, його статки журнал оцінює у 6,3 млрд доларів. Сім'ї Керимовых належати 82,44% акцій компанії "Полюс" та міжнародний аеропорт Махачкали. Довгий час Керімов був власником махачкалінської футбольної команди "Анжі".

Формально Сулейман Керімов не володіє бізнесом, так як членом Ради Федерації заборонено займатися підприємницькою діяльністю. Протягом декількох років 51-річний миллардер передав всі активи синові Саїду, якому в 2017 році виповнився 21 рік.

У 2016 році Сулейман Керімов задекларував 5,4 млн рублів доходів, а його дружина – 3,9 млн рублів. Згідно з декларацією, у Керімова немає нерухомості ні в Росії, ні за кордоном.