Російський бойовий лазерний комплекс "Сокіл-Ешелон" названо головною загрозою для США

07 грудня 07:20

У Росії вважають, що саме через це США "намагаються перемкнути фокус на ДРСМД".

 

Росія планує використовувати лазерну установку 1ЛК222, базою для якої служить транспортний літак Іл-76 (А60-1А2), для боротьби із супутниковими угрупованнями противника, що дуже турбує вірогідного противника - США, передає "Лента.ру" з посиланням на військовий тижневик "Зірка".

"Розробка цієї зброї ще не завершена, але вона вже серйозно налякала американців, які стурбовані безпекою свого космічного ешелону. Можливо, саме тому вони вирішили за краще перемкнути фокус нашої уваги на розірвання ДРСМД, щоб виграти час на створення засобів протидії цій загрозі", - заявив тижневику військовий експерт Михайло Тимошенко.

Бойовий лазер 1ЛК222 почав розроблятися ще при СРСР; у листопаді 2012 року Росія відновила цю розробку. Проект отримав назву "Сокіл-Ешелон". Лазерний комплекс 1ЛК222 здатний пропалювати корпуси літаків, супутників та балістичних ракет, а у якості носія зброї буде використовуватися літаюча лабораторія на базі транспортного літака Іл-76МД.

Нагадаємо, 4 грудня державний секретар США Майк Помпео пригрозив тим, що Сполучені Штати можуть перестати дотримуватися Договор про РСМД протягом 60 днів у тому випадку, якщо РФ не почнеться знову виконувати умови угоди.

22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона Договіру не дотримується.

Раніше Державний департамент США відреагував на заяву президента РФ Володимира Путіна про ядерні ракети. У Держдепі наголосили на тому, що використання ядерної зброї, про яке він розповідав 1 березня, порушує міжнародні зобов'язання Москви.

Перед цим заяву Путіна про нові ядерні ракети прокоментували в Пентагоні. Зокрема, там повідомили про те, що заява російського президента Міністерство оборони США не здивувало і висловили сумнів з приводу того, що Росія додала нові можливості для свого ядерного арсеналу, окрім вже відомих американським військовим і розвідці.

Раніше президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам 1 березня заявив про те, що у Росії створена та пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і "непередбачувану траєкторію польоту". При цьому Путін заявив про те, що "ні в кого іншого такої зброї поки що немає", а коли з'явиться, додав він, "наші хлопці вигадають щось нове".

Докладніше про нову зброю президента Росії і ситуацію навколо Договору про (РСМД) читайте у матеріалах Антона Міхненка ""Диво-зброя" Путіна, або Кругообіг історії" і "Договір "без ручки"у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".