Російські "волонтери" спонсорують війну в Україні – NYT

12 червня 12:46

У своїй діяльності ці російські групи використовують соцмережі, зокрема, YouTube та Facebook.

 

Одна з груп зі збору коштів "Врятуй Донбас" зібрала для бойовиків у Східній Україні пожертвувань на $ 1,3 млн через "Сбербанк" і систему QIWI, повідомляє видання The New York Times.

Гуманітарний батальйон "Новоросія" може похвалитися на своєму сайті, що виділив кошти на купівлю біноклів, які використовують проросійські бойовики в Східній Україні. Інша група залучає пожертви, використовуючи фотографію міномета. Інша група стверджує, що її місія полягає у "створенні сучасних, боєздатних військових частин", які борються з українською владою.

Ці організації є тільки частиною онлайн-кампанії, яка зараз проводиться, збираючи нахабно гроші для війни на Сході України, і використовуючи загальні тактики, які мають, щонайменше мовчазну підтримку президента Росії Володимира Путіна. Хоча вони часто називають свою місію гуманітарної, але більшість груп явно схвалюють озброєні бойові дії в Донбасі", - йдеться в статті.

Видання провело моніторинг веб-сайтів таких груп і знайшло більш їх понад десяток у Росії. Вони збирають гроші для бойовиків, допомагаючи конфлікту, який забрав життя понад 6400 чоловік, і занурив відносини Росії із Заходом на "глибину" такого масштабу, якого не було з часів холодної війни.

У своїй діяльності ці російські групи використовують соцмережі, зокрема, YouTube, Facebook. Таким чином, вони збирають прямі пожертви через державні банки в Росії і через приватні системи платіжних терміналів, що належать компанії під назвою QIWI, афілійованої з Visa. Більшість пожертвувань, по всій видимості, виробляються з Росії, але є запит коштів та з-за кордону за допомогою великих американських і європейських фінансових інститутів, у тому числі банків і компаній, таких як Western Union і PayPal.

"Незрозуміло, наскільки обширна мережа збору коштів, і скільки грошей проходить через неї, але сепаратистські угруповання, знайдені газетою The Times, в соціальних медіа заявляють, що зібрали мільйони доларів", - говорить автор статті.

Як пише видання, мережа складається з найрізноманітніших людей, включаючи вусатого колишнього російського офіцера розвідки, якому приписують розпалювання повстання, Ігоря Гиркіна, який використовує псевдонім Ігор Стрєлков; письменника-дисидента та критика Путіна Едуарда Лимонова, чиї нео-націоналістичні послідовники відстоювали територіальний експансіонізм в етнічних російських регіонах з набагато більшим ентузіазмом, ніж Кремль Путіна; і колишнього міністра закордонних справ Донецької Народної Республіки, Катерину Губарєву, і її чоловіка, Павла, етнічного росіянина з України і одного з найвідоміших лідерів сепаратистів.

"Насильницькі групи, що діють у військових зонах, і їх прихильники за кордоном експлуатують досягнення в області комунікацій і технології фінансових сервісів для більш ефективного збільшення народної підтримки та збору коштів для своєї справи", - сказав Говард Мендельсон, колишній заступник помічника міністра фінансів, а тепер керуючий директор Camstoll Group, консультаційної фірми у Вашингтоні.

Згідно з їхніми повідомленнями, організації пожертви через державні або контрольовані державою банки в Росії, в тому числі, через "Сбербанк", або кредитні картки, випущені цими банками, на деяких були фірмові логотипи MasterCard і Visa. Влада Путіна, суворо регламентируящая неурядові організації, щоб контролювати опозиційну політичну діяльність, мало що зробили для того, щоб зупинити збір коштів.

Одна з груп зі збору коштів "Врятуй Донбас" заявила в травні, що підняли еквівалент $ 1,3 млн у вигляді пожертвувань через "Ощадбанк" та інші платіжні системи, в тому числі QIWI. Фонд під керівництвом Губарєвої та її чоловіка зібрав $ 213,000 (з моменту свого заснування травня 2014 року).

Принаймні п'ять організацій збирають пожертвування через PayPal, компанія для онлайн-оплати, що базується в Каліфорнії, в даний час належить eBay.

Залишається неясним, скільки грошей "тече" у Східну Україну з-за кордону.Тільки один з міжнародних банків сказав, що виявив незаконні пожертвування, заблокувавши переклад організації Губарєвої, за словами банківського чиновника, який говорив за умови, що банк не буде названий.

Списки західних санкцій, у свою чергу, не встигають за групами, які постійно змінюють свої назви. "Рух Новоросія" Стрєлкова, наприклад, зупинило збір коштів, після того, як Євросоюз ввів санкції проти нього в лютому.

"Між тим, з'являються нові заклики збору коштів", - йдеться в статті. Група, що називає себе Dobrovolec.org зібрала кошти в інтернеті з 26 травня, використовуючи QIWI і "Ощадбанк" як варіанти оплати. Група, яка стверджує, що провела, принаймні, дві кампанії за участю добровольців-снайперів і "танкістів", закликає приєднатися до його зусиллям і брати участь у військовому конфлікті на стороні "Новоросії".

Раніше видання The Times писало, що бойовики деморалізовані відсутністю підтримки з Кремля.

Раніше видання Newsweek писало, що подальший наступ на Україну невигідно для Путіна. Подальший наступ Росії проти України може бути цілком логічним, але не вигідним з багатьох причин. Командир НАТО генерал Філіп Бридлав попереджає, що Росія перегрупувала і передислокувала свої війська ближче до кордону України. І це, можливо, підготовка до повномасштабного вторгнення.