Російські військові проводять у Придністров'ї несанкціоновані навчання – ОБСЄ

16 серпня 11:10

РФ неодноразово закликали вивести свої війська з території Молдови.

 

Оперативна група російських військ 14 і 15 серпня проводила в демілітаризованій зоні окупованого молдавського Придністров'я несанкціоновані військові навчання, повідомляє прес-служба моніторингової місії ОБСЄ в регіоні. За даними спостерігачів, у межах навчань російських військових проводилося форсування річки.

"У відповідності до свого мандату, Місія ОБСЄ направила своїх співробітників у відповідну частину зони безпеки 14 і 15 серпня, але їм завадили провести повний моніторинг навчань", - зазначають в ОБСЄ.

Відповідно до "Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в придністровському регіоні Республіки Молдова", військові навчання в демілітаризованій зоні повинні проводитися з дозволу Об'єднаної контрольної комісії (ОКК). Але у російських військових такого дозволу не було.

Про відповідне порушення місія ОБСЄ в Придністров'ї встановленими каналами повідомила всім делегаціям ОКК і країнам-членам організації, включно з Молдовою. "Місія ОБСЄ закликає всі сторони, залучені до виконання Угоди, цілком дотримуватися її положень та режиму зони безпеки, а також відповідних рішень та положень ОКК. Це в інтересах усіх сторін", - йдеться в повідомленні Місії.

Нагадаємо, 22 червня Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, якою закликала Росію вивести війська з території Молдови. Російські військовослужбовці незаконно дислокуються на території так званої "Придністровської Молдавської Республіки". Резолюцію підтримали 64 держави, зокрема Україна.

Кишинів хоче домовитися з Києвом про виведення російських військ через коридор на території України. У Києві висловили готовність надати коридор для виведення російських військ з території Молдови. Своєю чергою віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін заявив про те, що Росія не піде на згортання "миротворчої місії" у Придністров'ї.

Придністров'я, де російськомовне населення становить більшість, проголосило незалежність від Молдови у 1990 році. Росія підтримує сепаратистський режим у регіоні, а присутність власних військ називає "миротворчою операцією". У той самий час міжнародне співтовариство визнає Придністров'я частиною Молдови.

На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року Росія зобов'язалася вивести свої війська й озброєння з Придністров'я, проте зобов'язання так і не було виконано. Детальніше про цінність присутності російських військ на території Придністров'я для Москви читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Невивідні" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".