Російські вибори нагадують голосування в НДР - FT

13 лютого 15:13

Опоненти Путіна отримали можливість говорити, але не перемогти.

 

Якщо пощастить, Борис Тітов отримає на президентських виборах, які в Росії пройдуть наступного місяця, 0,5% голосів. Однак, 57-річний політик і бізнесмен все одно вірить в те, що його участь в політичній гонці дозволить змінити країну.

"Якщо ми не будемо брати участь, країна буде думати, що існує лише підтримка Путіна і більш нічого", - сказав Тітов журналістам Financial Times.

"Через мене можна побачити, що існує бізнес, який невдоволений економічною політикою, яка проводиться в країні", - додав він.

За словами Тітова, вибори добре служать підняттю проблем. Через участь в них можна звертати увагу громадськості на проблеми, які існують в Росії.

Видання зауважує, що тримані очікування Тітова ілюструють особливі відносини між владою і політиками, які погодилися брати участь у виборах, в яких гарантовано переможе Володимир Путін. Альтернативні кандидати отримують платформу для поширення своїх поглядів, а натомість вони нададуть демократичний вигляд голосуванню. Водночас, ЦВК Росії заборонив брати участь в президентській гонці Олексію Навальному, який здається найбільшим політичним опонентом Путіна в країні.

57-річний власник аграрної компанії Павло Грудінін балотується від Компартії, критикуючи корупцію в Росії. Телезірка Ксенія Собчак намагається схилити на свій бік виборців, які готові протестувати. Крім того, на посаду президента претендує ліберал-ветеран Григорій Явлінський. Собчак хоче використати вибори в якості політичного трампліну, а потім отримати місце в Держдумі у 2021 році. Вона сподівається, що це зробить її досить сильним політиком до 2024 року, коли Путін, вірогідно, полишить свій пост.

Явлінський, попри свою участь в президентській гонці, розуміє, що шансів на перемогу нема. Однак, він використовує кампанію для того, щоб критикувати російську війну проти України.

Для Кремля ж наявність суперників Путіна на виборах критично важлива. Він розраховує, що ілюзія демократичного процесу дозволить розворушити апатичний електорат і змусити людей прийти на дільниці. Кремль хоче, щоб явка була на рівні 70%.

За лаштунками ж навіть деякі російські урядовці дивляться за процес з неприкритим цинізмом.

"Звісно, наші вибори все ще більш демократичні, ніж в СРСР. Вони більше схожі на вибори в НДР", - жартував неназваний чиновник з адміністрації президента РФ.

"У НДР теж були кілька номінальних політичних партій, які насправді були в кишені Соціалістичної єдиної партії. Звісно, деякі з них мали дійсно благородні цілі", - додав він.

Нагадаємо, 18 грудня в Росії офіційно стартувала президентська кампанія. Вибори президента РФ відбудуться 18 березня 2018 року.

Про наміри брати участь у виборах президента повідомили 23 людини, у тому числі, діючий президент РФ Володимир Путін, телеведуча Ксенія Собчак, лідер ЛДПР Володимир Жириновський і опозиційний політик Олексій Навальний. "Комуністична партія" висунула кандидатуру директора підмосковного ЗАТ "Совхоз имени Ленина" Павла Грудініна.

Центральна виборча комісія РФ відмовилася зареєструвати Олексія Навального в якості кандидата в президенти.

Детальніше про вибори без вибору в Росії читайте у статті Івана Валюшка "Все буде Путін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".