Російські телеканали стали менше говорити про "Новоросію"

15 жовтня 14:42

Проект "Новоросія" може втратити підтримку російських телеканалів.

 

Напередодні зустрічі президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна російські телеканали перемикають увагу глядачів на внутрішньополітичні конфлікти в Україні, війна відходить на другий план. Про це пише "Независимая газета".

Експерти не виключають, що російську громадську думку готують до припинення інформпідтримки проекту "Новоросія". Напередодні важливих переговорів в Мілані "накручувати" громадську думку було б дивно. Тому риторика і тональність російських телеканалів щодо України поки дещо пом'якшилися.

Так, згідно зі звітом Національної служби моніторингу в РФ, в жовтні частота вживання таких слів і виразів, як "українська хунта" і "каральна операція" в сюжетах російських телеканалів сильно знизилася порівняно з періодом з 6 по 12 вересня. При цьому згадка "української хунти" скоротилася на 54%, а слова "карателі" - на 42%. У той же час термін "бандерівці" використовується частіше - на 18%.

"Таким чином, увагу від ополченців Донбасу поступово перемикається на внутрішньоукраїнські проблеми, викликані зміною влади, - різні вибори і партійні скандали", - йдеться у публікації. Керівник НСМ Ілля Кисельов вважає, що зниження згадок термінів, пов'язаних з Україною, відбувається в першу чергу через режиму припинення вогню і закінчення бойових дій на південно-сході.

Експерти розділилися в оцінках того, як нова картинка телепропаганди позначиться на рейтингу Путіна, який виріс на тлі військово-мобілізаційної порядку денного, і що в Кремлі зроблять для його підтримки. За словами голови Політичної експертної групи Костянтина Калачова, будь-які домовленості по Україні в очах переважної частини росіян підуть Путіну на користь: "Наша пропаганда вміє будь-яку подію подати як успіх в реалізації стратегічних планів. Але справа навіть не в цьому. Люди втомилися жити в очікуванні війни. І ця втома вже переважує все інше".

Як повідомили в прес-службі українського президента, Порошенко і Путін погодили порядок денний і формат зустрічі під час саміту АСЕМ, який відбудеться 16-17 жовтня в Мілані. За словами Порошенка, на зустрічі будуть обговорюватися впровадження мирного плану в Донбасі, режим припинення вогню і перевірка виконання мінських домовленостей.!zn