Російське МЗС відреагувало на нові санкції США

27 серпня 18:16

Дипломати країни-агресора продовжують заперечувати причетність РФ до отруєння Скрипалів.

 

Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на початок дії першого пакету нових санкцій США, запроваджених через застосування хімічної зброї при отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у Великій Британії. Заяву опублікувала прес-служба дипвідомства. Раніше російські дипломати назвали нові обмежувальні заходи "драконівськими".

Речниця МЗС РФ Марія Захарова традиційно заявила про "надуману прив'язку" санкцій до справи Скрипалів і непричетність до отруєння в британському Солсбері. За словами Захарової, "розслідування у Великій Британії зовсім не завершене" і "жодних доказів (винуватості РФ – ред.) не наводиться".

"Проте від Москви вимагають "щиросердого зізнання" та надання безумовного доступу до хімічних об'єктів", - обурилася спікер.

Насправді Державний департамент США вимагав від Росії протягом трьох місяців надати гарантії того, що вона не використовуватиме хімічну зброю і погодиться на допуск міжнародних інспекторів.

"Усі озвучені обвинувачення ефемерні, при цьому введені сьогодні рестрикції цілком реальні, нехай багато в чому повторюють вже діючі", - додає Захарова.

Й уточнює, що нові обмежувальні заходи стосуються припинення програм техдопомоги і фінансування російських військових програм, припинення виділення РФ державних кредитів та фінансової допомоги США, заборони на продаж товарів військового призначення та припинення видачі ліцензій на експорт товарів і технологій подвійного призначення.

Під санкції не потрапили поставки в межах космічних програм і у сфері безпеки польотів цивільної авіації, що "лише підтверджує всю нещирість та упередженість дій американської влади", - заявила Захарова.

"Сприймаємо рішення Вашингтона як частину цілеспрямованої політики з розмивання міжнародної структури у сфері контролю над озброєннями та нерозповсюдження, зокрема в галузі заборони хімічної зброї", - йдеться в заяві.

У відповідь на нові американські санкції у РФ пригрозили "ускладненням діалогу за наявними в багатосторонніх і двосторонніх форматах проблемами". "Санкційні заходи не здатні змусити Росію звернути з обраного шляху з твердого відстоювання своїх національних інтересів", - резюмувала спікер МЗС Росії.

Нагадаємо, Держдепартамент США оголосив про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів у британському Солсбері. США поставили Росії ультиматум і можуть припинити дипломатичні відносини.

5 березня в британському Солсбері із сильним отруєнням був шпиталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. За деякий час були шпиталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервовопаралітичну речовину "Новачок" російського виробництва. У Британії вважають, що саме Росія причетна до отруєння Скрипалів. Уряд країни ухвалив рішення вислати 23 російських дипломатів. Ще майже 30 країн підтримали Британію і на знак солідарності вислали російських дипломатів. Загалом на батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництв з різних куточків планети.

Наприкінці березня покращився стан Юлії Скрипаль, а 6 квітня стало відомо, що Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".