Російська авіація застосувала в Сирії нову крилату ракету - ЗМІ

17 листопада 23:16

Військові експерти зазначають, що крилата ракета найбільше схожа на перспективну КР Х-101/102.

 

На відеоролику Міністерства оборони Російської Федерації зафіксовано застосування російською авіацією Сирії нової крилатої ракети, яка раніше не демонструвалася публічно. Військові експерти зазначають, що вона найбільше на перспективну КР Х-101/102, випробування якої нещодавно завершилися.

Як пише Lenta.ru, фотографи раніше зафіксували на зовнішній підвісці ракетоносців Ту-95МС масогабаритні макети перспективних крилатих ракет, що мають ряд зовнішніх відмінностей. Однак, помічена на новому відео ракета має візуальні особливості, що свідчить про доопрацювання проекту.

Варто відзначити, що розробка крилатих ракет Х-101/102 стартувала ще в середині 1990-х років. Від попередніх крилатих ракет Х-55/Х-555 вироби типу Х-101/102 відрізняються меншою помітністю і більшою дальністю польоту, яка сягає за деякими даними 5 тисяч кілометрів. У 2012 році ракета була прийнята на озброєння.

Читайте також: У Кім Чен Ина з'явилися російські крилаті ракети

У вівторок, 17 листопада, дальня авіація РФ вперше була використана в ході повітряної операції в Сирії. Авіаудари наносилися бомбардувальниками Ту-22М3, Ту-95МС і Ту-160 за наказом президента РФ Володимира Путіна.

Напередодні Путін доручив посилити удари по терористах у Сирії після того, як директор Федеральної служби безпеки РФ Олександр Бортніков підтвердив, що причиною катастрофи російського лайнера Airbus А321 є терористичний акт.

В результаті військовослужбовці Збройних сил РФ почали обстрілювати крилатими ракетами міста Ракка, яке для терористів "Ісламської держави" є однією з головних фортець і столицею. Ракети пролітають більше тисячі кілометрів до удару по позиціях бойовиків у Сирії. Російська сторона запускає ракети з військових кораблів у Середземному морі.

17 листопада повідомлялося, що Пентагон вітає збільшення Росією кількості авіаударів по позиціях ІГ.