Росіянка отримає понад 18 тисяч євро компенсації за рішенням ЄСПЛ

01 травня 01:14

Суд визнав протиправним рішення російського суду щодо активістки.

 

Європейський суд з прав людини виніс перше рішення у справі щодо організації акції "Він нам не Дімон" у Казані в листопаді 2017 року.

ЄСПЛ визнав владу РФ винною в порушенні п'яти статей Європейської конвенції про захист прав і свобод щодо координатора штабу Олексія Навального в Казані Ельвіри Дмитрієвої, яку російський суд визнав винною в неузгодженому мітингу і виписав штраф у розмірі 11 тисяч рублів.

ЄСПЛ зобов'язав виплатити Дмитрієвій моральну компенсацію в розмірі 12649 євро. Їй також повинні компенсувати 2650 євро судових витрат.

Раніше ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити російському опозиціонеру, засновнику Фонду боротьби з корупцією Олексію Навальному більше 22 тисяч євро. Суд постановив, що Росія порушила право Навального на свободу та особисту недоторканність та право на свободу зібрань і об'єднань.

В Європейському суді очікують розгляду 56 тисяч справ. Найбільше рішень суд виніс проти РФ, Туреччини та України.

Більшість всіх скарг проти України, поданих до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, тобто близько 60%, стосуються наслідків російської агресії на Сході України і порушень прав людини в окупованому Криму.

У квітні Україна звернулася в Міжнародний трибунал з морського права з проханням застосувати тимчасові заходи проти РФ, щоб та негайно звільнила захоплених нею 24 українських моряків і три військові кораблі. Очікується, що приблизно через місяць вже буде проміжне рішення. Докладніше читайте в статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".