Росіяни стали жертвами фейкової демократії в Росії - The Times

14 лютого 14:47

Заходу не варто відступати там, де російські активісти намагаються чинити опір російському режиму.

 

Російський опозиційний активіст Олексій Навальний зробив собі ім'я завдяки кампанії проти однієї проблеми - корупції. Саме це явище отруїло життя російського суспільства, стримує російську економіку і мучить більшість іноземних інвесторів, які намагаються вести бізнес в країні.

Сьогодні Навальний говорить, що російські корупціонери знайшли прихисток у Лондоні. Про це пише The Times, нагадуючи про фільм BBC "МакМафія". Ті у Великій Британії, хто його дивився, навряд чи здивуються твердженням Навального. Це той випадок, коли мистецтво зображує реальне життя. Однак, точка зору російського опозиціонера унікальна і прикра. Посилення корупції в пострадянській Росії - це важлива частина придушення демократії. Тож якщо Британія виступає співучасником в першому, вона допомагає і в другому.

Уряд Терези Мей запровадив так звані "ордери щодо непоясненого багатства", які стали першим кроком до боротьби з переховуванням незаконно отриманих грошей у Лондоні. Однак, видання також нагадує про сумнівні вибори в Росії, в яких Навальному заборонили брати участь. Натомість за крісло президента окрім Володимира Путіна в березні будуть змагатися 7 кандидатів, у жодного з яких немає навіть мізерних шансів на успіх. І це не тому, що Путін "супермен", попри те, що не можна заперечувати його популярність в Росії, особливо серед старшого покоління. Причина в тому, що за 19 років правління він задушив всі голоси опозиції і ЗМІ, він ліквідував регіональні виборні ради, взяв під контроль Думу, збільшив президентські терміни з чотирьох до шести років і доклав зусиль до створення власного культу особистості. В результаті в Росії з'явилося те, що Кремль називає "контрольованою демократією" - пародія на справжню демократію.

Вибори в Росії організовані так, щоб вони лише мали вигляд справжнього політичного змагання. Путін провів кілька передвиборчих поїздок на Урал і на південь країни. Він не заборонив балотуватися Ксенії Собчак, яка в ефірі американського телебачення вибачалася за втручання Росії у американські президентські вибори в 2016 році. Але Собчак - донька політичного покровителя Путіна в часи, коли він був заступником мера Санкт-Петербургу - добре розуміє, що вона маріонетка Кремля.

Минулого разу в 2012 році цю роль в ритуалі грав олігарх Михайло Прохоров, у якого не було ні політичного досвіду, ні підтримки. Тоді, як і зараз, російська демократія - це абсурдний фейк. І британським чиновникам не треба боятися її так називати.

Видання нагадує, що нещодавно Навальний оприлюднив відео, в якому звинуватив олігарха Олега Дерипаску в підкупі віце-прем'єра Росії. "Роспотребнадзор" наказав YpuTube видалити це відео, яке подивилися 4 мільйони людей. Інше його розслідування про корумпованість прем'єр-міністра Дмитра Медведєва подивилися 26 мільйонів користувачів.

Розміри аудиторії відображають дедалі більше зацікавлення суспільства беззаконням путінізму. І YouTube не варто піддаватися залякуванню там, де російський опозиціонер чинить опір. Видання нагадує, як двох інших продемократичних активістів у Росії Віктора Філінкова і Ігора Шишкіна арештували минулого місяця. Ще одного активіста нещодавно знайшли мертвим з сильними травмами голови. Про такі епізоди в Росії не повідомляють. The Times зауважує, що Заходу потрібно підтримати антикорупційних діячів у Росії, таких як Навальний.

Нагадаємо, 18 грудня в Росії офіційно стартувала президентська кампанія. Вибори президента РФ відбудуться 18 березня 2018 року.

Про наміри брати участь у виборах президента повідомили 23 людини, у тому числі, діючий президент РФ Володимир Путін, телеведуча Ксенія Собчак, лідер ЛДПР Володимир Жириновський і опозиційний політик Олексій Навальний. "Комуністична партія" висунула кандидатуру директора підмосковного ЗАТ "Совхоз имени Ленина" Павла Грудініна.

Центральна виборча комісія РФ відмовилася зареєструвати Олексія Навального в якості кандидата в президенти.

Детальніше про вибори без вибору в Росії читайте у статті Івана Валюшка "Все буде Путін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".