Росія звинуватила США в організації масових протестів у Москві

04 серпня 23:13

У Кремлі впевнені, що російські громадяни не можуть мати позицію, відмінну від офіційної, і, тим більше, публічно відстоювати її.

 

Міністерство закордонних справ Росії поклало відповідальність за організацію масових протестів у Москві на американських дипломатів і німецькі медіа. Офіційним представникам США і Німеччини будуть направлені відповідні ноти, повідомила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова в неділю, 4 серпня.

"Ми всі матеріали, безумовно, доведемо офіційним шляхом до посольства США у Москві і не лише до посольства. Я думаю, що керівництво США буде дуже здивоване тим, як їхні дипломати втручаються в російські внутрішні справи", - цитують Захарову російські ЗМІ.

Речниця російського МЗС звинуватила посольство США в тому, що воно попередило американських громадян про потенційну небезпеку присутності на протестній ході, детально розписавши її маршрут.

Зазначимо, що посольства США та інших держав регулярно публікують оголошення подібного роду і рекомендують своїм громадянам утримуватися від відвідування протестів та інших масових акцій, де є загроза поліцейського насильства, заворушень, терактів тощо.

Крім того, Захарова назвала "феноменальним проколом" публікацію російської редакції Deutsche Welle, в якій нібито містився заклик виходити на протести в Москві.

Акції протесту в російській стліце почалася в неділю, 14 липня, після того, як Мосміськвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в депутати міської думи 18 незалежних кандидатів, у тому числі, соратників опозиціонера Олексія Навального. Формальною причиною відмови стало нібито невідповідність списків підписів, зібраних кандидатами, з базами даних МВС.

27 липня поліція затримала в Москві понад 1300 людей, включаючи неповнолітніх, а також випадкових перехожих, які не брали участі у протестах. 3 серпня були затримані понад 800 осіб.

Затримання супроводжувалися побиттям, у тому числі жінок і підлітків. Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу про масові заворушення.

Активну участь у розгоні протестувальників брав колишній командир київського "Беркута" Сергій Кусюк, який зараз служить в російському "ОМОНі". США ввели проти Кусюка санкції за порушення прав людини.