Росія запропонувала Великобританії припинити ставити ультиматуми ядерній державі

13 березня 21:45

В МЗС РФ сумніваються у компетенції глави МЗС Великобританії Бориса Джонсона та обізнаності британської влади у питаннях хімічного роззброєння.

 

Росія закликала Великобританію обійтися без залякування і не говорити мовою ультиматумів з ядерною державою, заявила на телеканалі "Росія 1" офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, передає "Інтерфакс".

"Ні одна людина не може вийти у парламенті своєї країни і сказати: "Я даю Росії 24 години". Це що за розмова взагалі в принципі?", - сказала вона.

За її словами, після послання президента РФ Володимира Путіна Федеральним зборам це стало ще більш очевидним.

"Кому це вони 24 години дають? На що вони дають 24 години?", - сказала офіційний представник МЗС РФ.

Захарова засумнівалася в компетентності глави МЗС Великобританії Бориса Джонсона та обізнаності британської влади в питаннях хімічного роззброєння.

"Я чудово розумію, що коли зовнішньополітичне відомство країни починають очолювати люди, які не мають до зовнішньої політики жодного стосунку взагалі, які побудували всю свою кар'єру на популізмі, вони поняття не мають ні про Організації про заборону ядерної зброї, ні про те, що відповідає Конвенції (ОЗХО), ні про відповідні механізми", - сказала Захарова.

Тому офіційний представник МЗС РФ закликала не лякати Росію ультиматумами.

"Для них нормально - вийти і почати лякати. Лякати не треба, не треба лякати", - зазначила офіційний представник МЗС Росії.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не бажає відповідати на запити Британії з приводу отруєння, поки російській стороні не нададуть доступ до матеріалів справи і отруює речовини, яку було використано проти Скрипаля.

Як повідомлялося, увечері 5 березня стало відомо про те, що в Британії з сильним отруєнням невідомою речовиною було госпіталізовано 66-річного російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його 33-річна дочка. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні Росії, у 1999 році пішов у відставку в званні полковника. У 2004 році він був заарештований, а в 2006 році – визнаний винним у шпигунстві і засуджений до 13 років в'язниці. За даними слідства, Скрипаль передав британській спецслужбі MI-6 дані про російську агентурну мережу в Європі.

У свою чергу Росія будь-які звинувачення на свою адресу традиційно заперечує. Позиція РФ полягає в тому, що Британія розпалює русофобську істерію і влаштовує циркове шоу у своєму парламенті.