Росія заперечує, що робила таємну пропозицію Північній Кореї

30 сiчня 10:12

Напередодні The Washington Post повідомила, що РФ таємно запропонувала побудувати АЕС в Північній Кореї в обмін на денуклеаризацію.

 

Посол РФ в Пхеньяні Олександр Мацегора заявив російському державному інформагентству, що влада не робила жодної таємної пропозиції Північної Кореї. Напередодні американська газета The Washington Post з посиланням на джерела повідомила, що минулої осені російська влада таємно запропонувала Північної Кореї повністю відмовитися від ядерної зброї і балістичних ракет в обмін на будівництво в країні атомної електростанції.

"Заявляю з усією відповідальністю: ні Росія, або, як стверджується, представники російської влади не виходили з пропозицією про будівництво в КНДР атомної електростанції", - прокоментував він.

Посол підкреслив, що на будівництво АЕС і модернізацію енергетичної інфраструктури КНДР необхідно кілька мільярдів доларів.

"Чи ге задорого для захоплення не дуже багатого північнокорейського ринку?" - сказав він.

Згідно з даними газети WP, в рамках угоди Москва планувала управляти АЕС і направляти всі побічні продукти і відходи назад в Росію, щоб виключити ймовірність того, що КНДР буде використовувати станцію для створення ядерної зброї. У матеріалі йдеться, що американська розвідка дізналася про ці плани в кінці 2018 року.

Газета зазначила, що російська пропозиція ознаменувала спробу втрутитися в переговори президента США Дональда Трампа і північнокорейського диктатора Кім Чен Ина про відмову КНДР від ядерної програми. Про готовність працювати над денуклеаризацією Корейського полустрова лідери заявили під час історичного саміту в Сінгапурі. Другий саміт, як очікується, може відбутися у В'єтнамі в найближчі місяці.

Неясно, як Трамп розцінить таку пропозицію Москви.

"Росіяни дуже заповзятливі, коли справа стосується Північної Кореї. Це не перший випадок, коли вони роблять пропозиції щодо енергетики. Попередні адміністрації не вітали подібні плани, але з Трампом ви ніколи не можете знати напевно", - заявив колишній чиновник Білого дому Віктор Ча.

Наголошується, що чиновники в адміністрації Трампа, ймовірно, будуть категорично проти того, щоб Росія зіграла важливу роль в підсумковій угоді з КНДР. Крім того, угода йде врозріз з інтересами США і Китаю в цьому регіоні, оскільки дозволить Росії міцно закріпитися на Корейському півострові за рахунок того, що Москва гратиме суттєву роль у забезпеченні регіону енергетикою.

Також джерела зазначили, що відмова КНДР від ядерної зброї малоймовірна, поки не нормалізовані відносини з США, оскільки Пхеньян вважає свої ракети єдиним фактором, який утримує Вашингтон від збройної агресії в бік КНДР.

В Держдепартаменті, Білому домі, ЦРУ і директор національної розвідки США відмовилися від коментарів.

Раніше повідомлялося, що Північна Корея заявила про бажання встановити дипломатичні відносини з США.