Росія вирішила суперечку з Іраном щодо С-300 за допомогою "тонких переговорів"

30 грудня 06:56

Раніше Тегеран подав позов проти Москви через відмову РФ поставляти зенітно-ракетні комплекси С-300.

 

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін заявив, що Росія домоглася вирішення спору по постачанню Ірану С-300 в результаті тривалих і тонких переговорів.

"Ми відмовилися постачати цю систему С-300, і Іран схвилювався і провів рішення про подання на нас в суд з великим серйозним позовом, і ось позов не дуже рухався, і поставки не здійснювалися. І зараз ми за рахунок тривалих, складних, тонких – "Схід - справа тонка" – переговорів домоглися вирішення цього спору", - повідомив Рогозін.

Раніше Рогозін сказав, що Іран відкличе позов проти РФ за С-300 найближчим часом, після поставки першого дивізіону даних зенітно-ракетних комплексів. Як він сказав, "безумовне відкликання" позову стало умовою поставки.

Наприкінці листопада США розкритикували рішення Росії про постачання С-300 Ірану. У Департаменті підкреслили, що держсекретар США Джон Керрі неодноразово говорив про це під час двосторонніх зустрічей з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

Угоду на постачання Москвою системи С-300 було підписано у 2007 році, але після введення заборони ООН на передачу Ірану сучасних озброєнь у 2010 практичну реалізацію договору було зупинено. У 2015 році президент РФ видав указ, яким дозволив передати ракети С-300 Ірану. Такі дії викликали критику з боку Ізраїлю. Експерти прогнозують, що ракети С-300 на озброєнні ЗС Ірану можуть призвести до порушення балансу сил на Близькому Сході.

У свою чергу, президент США Барак Обама заявив, що продаж Тегерану російських комплексів С-300 не стане загрозою.