Росія вимагає від Нідерландів відновити розслідування катастрофи "Боїнга 777"

14 жовтня 18:53

В "Росавіації" кажуть, що деякі докази викликають у російської сторони сумніви.

 

Росія звертаєтся до міжнародної слідчої групи в Нідерландах з проханням відновити розслідування у справі про катастрофу малайзійського авіалайнера "Боїнг 777", який рік тому збили над окупованою проросійськими бойовиками територією Донбасу.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на заяву голови російського авіаційного відомства "Росавіація" Олега Сторчевого.

Він поставив під сумнів деякі докази, наведені нідерландськими слідчими в їхньому звіті за результатами розслідування, який був представлений цього тижня після 15 місяців збору і вивчення матеріалів справи. Слідчі дійшли висновку, що малайзійський "Боїнг 777" був збитий у небі над Донбасом ракетою, випущеною із ЗРК "Бук". Це повністю спростовує обвинувачення російської сторони на адресу України про те, що нібито український Су-27 знищив пасажирський лайнер.

В цей же час, у звіті немає жодних згадок про те, хто здійснив постріл із ЗРК "Бук". Це має встановити інша міжнародна група, до якої входять слідчі з Бельгії, Малайзії, Австралії і України. В цей же час, голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра наголосив, що ракета, якою збили "Боїнг 777", була випущена із захопленої проросійськими бойовиками території.

Вчора, 13 жовтня, відбулася презентація доповіді Ради безпеки Нідерландів, згідно з яким літак рейсу MH17 був збитий ЗРК "Бук" російського виробництва. У той же час, в доповіді не названі відповідальні за запуск цієї ракети.

Однак після оприлюднення доповіді голова Радбезу Нідерландів заявив, що "Боїнг" збили з території, підконтрольній бойовикам.

"Межі території були досить нестійкими, але це була область, контрольована проросійськими бойовиками", - сказав він.

Як відомо, у липні Росія заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН про трибуналі у "Боїнгу", ставши єдиною країною проголосувала проти. Ще три країни (Китай, Венесуела і Ангола) утрималися. Інші держави, які підтримали ідею трибуналу, висловили глибоке розчарування таким рішенням Росії, а деякі країни різко засудили спроби Росії "сховатися" за правом вето.