Росія відправила в Сирію "приватну армію" - Rzeczpospolita

22 грудня 14:34

Найманці разом з російськими регулярними солдатами поповнюють виснажену армію Асада.

 

Росія активно відправляє найманців на Близьких Схід, попри те, що президент Володимир Путін вже кілька разів запевнив, що в Сирії будуть воювати лише російські ВПС.

Про це повідомляє Rzeczopspolita, додаючи, що сьогодні точно не відомо, скільки Москва вислала наземних військових в Сирію. Однак є повідомлення, що більшість з тих, хто воює на боці режиму президента Башара Асада – це солдати так званих "приватних армій". Найбільша група серед них – це бійці, які працюють на приватну військову компанію "Вагнер". Її військо налічує понад тисячу добре навчених і підготованих солдатів.

Польське видання повідомляє, що перед відправкою в Сирію найманці провели навчання на полігоні неподалік від Краснодару, який належить ГРУ. Не відомо, хто саме став замовником послуг компанії "Вагнер": Москва чи Дамаск. Однак бійці компанії вже брали участь у бойових діях в Сирії в 2013 році, а також роком пізніше в Україні неподалік Луганська. На українській території найманцям платили вдесятеро більше, ніж російським солдатам регулярних військ, яких відправили в Донбас насильно.

Польське видання нагадує, що приватну армію компанії "Вагнер" називають російським відповідником американської Blackwater, яка здобула неоднозначну славу в часи війни в Іраку. Тим часом, на території Сирії офіційно перебуває кілька тисяч російських сухопутних військ, які нібито захищають російську військову базу.

Також російські ВПС завдають ударів з повітря по позиціях опозиційних сил Сирії. Нещодавно Human Rights Watch звинуватила Росію у використанні касетних боєприпасів у Сирії. Частина використаних під час бомбардувань боєприпасів були виготовлені в СРСР, тобто їх вік становить 25 років і вище.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".