Росія відмивала через Danske Bank до 30 мільярдів доларів на рік - Financial Times

05 вересня 02:45

Пік відмивання грошей припав на 2013 рік - тоді за один лише рік через філію банку провели транзакцій на десятки мільярдів.

 

Грандіозний скандал з відмиванням російських грошей через датський Danske Bank і пов'язане з цим незалежне розслідування дозволило з'ясувати, що всього за один рік через банк "прокачали" колосальні суми "російських і екс-радянських грошей". Всього суму відмитих грошей обчислили у 30 мільярдів доларів, йдеться у чорновій версії доповіді, яка є ку розпорядженні видання Financial Times, передає "Сьогодні".

Доповідь, повідомляє видання, готувалася на прохання самого Danske Bank - банку необхідно було довідатися, хто і коли вперше дізнався про масштабні суми російських грошей, які переміщувалися через його невеликий філіал в Естонії.

Консалтингова фірма Promontory Financial після скандалу, який тривав з 2007 по 2015 рік, почала перевірку і представила підсумковий звіт. У ньому говориться, що піку обсяг транзакцій через філію досяг тільки до 2013 року: у цьому році кількість транзакцій наблизилося до 80 тис., а обсяг транзакцій – до 30 мільярдів доларів.

Хоча не всі ці транзакції були підозрілими, вказує газета, банк був зобов'язаний провести перевірку за фактом їх виявлення - чого там, звичайно ж, не зробили.

"Спочатку обсяг підозрілих транзакцій за 9-річний період оцінювався у 3,9 млрд доларів. У липні критик російського уряду Білл Браудер і данська газета Berlingske заявили, що ця цифра зросла до 8,3 млрд, що змусило Danske визнати, що остаточна сума "дещо перевищить" первісну оцінку", – йдеться в статті.

У доповіді Promontory говориться, що після 2013 року "обсяги почали знижуватися, причому зниження прискорилося після отримання результатів розслідування, яке провело Управління з фінансових послуг Естонії. Видання пояснює, що розслідування було проведено в 2014 році і виявило "великомасштабні, довготривалі порушення правил, покликаних боротися з відмиванням грошей".

Нагадаємо, 13 жовтня 2017 року у Франції Danske Bank запідозрили у тому, що його естонський підрозділ було використано для відмивання 230 мільйонів доларів, викрадених з держскарбниці Росії. Саме цю крадіжку виявив юрист Сергій Магнітський, якого потім забили до смерті у тюрмі.

Компанія Hermitage Capital, на яку працював Магнітський, у 2013 році подала скаргу у Франції на те, що близько 15 мільйонів євро з викрадених у Росії грошей були переведені з російських банків через естонський Sampo Bank на рахунки у Франції. Danske Bank купив Sampo Bank у 2012 році і перейменував його.