Росія та Білорусь зробили ще один крок до створення конфедерації до 2022 року - Ъ

16 вересня 11:45

Узгоджена "Програма дій" передбачає інтеграцію економік вище, ніж у ЄС.

 

Прем'єр-міністри Росії і Білорусі Дмитро Медведєв і Сергій Румас погодили деталі програми економічної інтеграції обох країн. Її реалізація передбачає інтеграцію економік вище, ніж у Європейському Союзі, повідомляє російське видання "Коммерсант".

"Програма економічної інтеграції Росії і Білорусії парафована (узгоджена з можливістю незначних змін - ред.) сторонами на початку вересня, але публічно не розкривається. Вона розрахована на півтора року та передбачає часткове об'єднання двох економічних систем із січня 2021 року", - йдеться в матеріалі.

Програма передбачає єдині: Податковий і Цивільний кодекси, зовнішньоторговельний режим, митну політику та регулятор ринків нафти, газу і електроенергії. А також уніфікований облік власності та подібні соцгарантії, практично повністю об'єднаний банківський нагляд (але з двома центробанками),і гармонізоване державне регулювання галузей.

"Такий ступінь інтеграції – вище, ніж в ЄС, фактично на рівні економік мова йде про створення з 2022 року конфедеративної держави... і поглинання сильно одержавленою економікою Росії майже повністю державної економіки Білорусії на рівні управління ", - наголошується в матеріалі.

Програма не передбачає створення єдиної валюти і об'єднання емісійних банків, але про об'єднання платіжних систем "центробанки і мінфіни обох країн планують домовитися". До 2021 року має запрацювати й єдиний доступ до держзакупівель.

При цьому програма не зачіпає сфери державного устрою обох країн, оборони, освіти, охорони здоров'я і науки, держбезпеки, судової системи і МВС.

Зазначимо, "Програму дій Білорусі та РФ щодо реалізації положень договору про створення Союзної держави" Медведєв і Румос погодили 6 вересня.

Росія та Білорусь підписали договір про створення Союзної держави у 1999 році. Документ передбачає тісну інтеграцію двох країн у політичній, економічній, військовій, валютній, культурній та інших сферах.

При цьому в Москві особливо не приховують, що розраховують створити на білоруській території власні повноцінні військові бази. Докладніше читайте в матеріалі Андрія Паливоди "Загроза з півночі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".