Росія сумує за СРСР і "великою імперією" - Фукуяма

25 жовтня 09:10

Аналітик не думає, що Росія є країною, де "хотіла б жити більшість людей".

 

Сучасна Росія переживає величезну тугу за радянським минулим і великою імперією.

Таку думку в інтерв'ю DT.UA висловив відомий соціальний мислитель і аналітик зі Стенфордського університету (США), автор теорії "кінця історії" Френсіс Фукуяма.

"Небезпечно, коли подібні тенденції камуфлюються демократичною риторикою і процедурами", - упевнений Фукуяма.

На його думку, процес управління державою повинен підтримуватися, він передбачає відповідальність перед усім населенням країни, а демократія - оптимальний механізм для цього.

Альтернативою, вважає Фукуяма, може бути тільки використання правителями свого становища для особистого збагачення.

"Приклад подібної держави - сучасна Російська Федерація. Навряд чи це та країна, в якій хотіла би жити більшість людей", - сказав він.

"Тому демократія і є зараз оптимальним політичним механізмом. Проте тут можуть включатися й інші механізми, наприклад, націоналізм, який використовує демократичні форми і процедури", - зазначив Фукуяма.

За його баченням, президент РФ Володимир Путін "побудував режим клептократії, який працює на інтереси впливових людей системи, а не всього суспільства". "Для такого режиму характерний високий рівень корупції. Це той тип режиму, який намагався побудувати в Україні Янукович", - сказав він.

Повністю інтерв'ю Сергія Курбатова з Френсісом Фукуямою: "Євромайдан - це грандіозна битва за розширення демократичних форм правління…" читайте у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".