Росія сіяла розбрат і дестабілізацію у США через соцмережі - сенатор Бурр

06 вересня 02:45

Комітет з розвідки Сенату США вже вчетверте проводить подібну зустріч, зазначив Барр.

 

Росія активно використовувала популярні соціальні мережі для провокації безладу і нагнітання протиріч в американському суспільстві під час виборів у 2016 році, щедрою рукою сіючи фейкові новини та пропаганду; таким чином, вона атакувала не тільки уряд Сполучених штатів, але і весь американський народ, заявив сенатор від Республіканської партії Річард Бурр, голова комітету з розвідки Сенату Конгресу США, передає "Укрінформ".

Сенатор висловив таку думку під час закриття сенатських слухань на тему використання платформ соціальних мереж в іноземних операціях впливу, що відбулися 5 вересня у комітеті з розвідки Сенату Конгресу США.

"Та деструктивна операція впливу, до якої вдалися росіяни, була спрямована навіть не проти уряду США, а проти американського народу. У Москві слухали, що кричать спікери на нашому телебаченні - про раси, релігії, імміграції - і згодом використовували почуте, щоб посіяти протиріччя, щоб провокувати безлад. Вони використовували соціальні мережі, щоб дестабілізувати нашу політичну систему. При цьому Росія не схиляється ні вліво, ні вправо. Їй просто потрібен безлад. Для Росії добре мати слабку Америку", - заявив сенатор.

Комітет вже вчетверте проводить подібну зустріч, зазначив Бурр. На перших трьох зустрічах розглядалися спроби злому росіянами державної виборчої інфраструктури, висновки американських спецслужб щодо дій росіян у виборчій кампанії, дії адміністрації попереднього президента Барака Обами у відповідь.

Втім, зазначив Бурр, втручання РФ у вибори - це тільки верхівка айсберга; куди страшніше те, що, натхнені прикладом успішних дій Росії, цю тактику почали активно переймати інші держави.

"На жаль, інші держави тепер використовують російські досягнення. Доказ цього - недавно виявлені операції впливу Ірану. Ми знаходимося у критичній точці. Чи стане деструктивне використання соціальних мереж іншими державами нормальною практикою? Скільки ще таких випадків ми побачимо перед тим, як знайдемо рішення? Ваші компанії - на передньому краї протидії цим загрозам", - звернувся він до виконавчим директорам Facebook і Twitter, які брали участь у слуханнях.

Нагадаємо, генеральный директор Twitter Джек Дорсі і операційний директор Facebook Шеріл Сендберг постали перед Сенатом США, де дали свідчення щодо використання соціальних мереж для поширення політичної пропаганди і фейкових новин під час президентської кампанії в США 2016 року. У квітні 2018 року свідчення в Сенаті і Конгресі по цій справі вже дав засновник Facebook Марк Цукерберг.

Під час слухань представник Facebook Шеріл Сендберг визнала, що "фейкові новини" існують, однак спростувала чутки, що керівництво компанії знало про іноземне втручання у вибори-2016. Вона запевнила, що програмісти соціальної мережі закривають всі можливі лазівки для ворожих агентів впливу.

Гендиректор Twitter Джек Дорсі заявив, що сервіс для публічного обміну повідомленнями не є політично чи ідеологічно заангажованим, і створена саме для того, щоб висловитися могли всі бажаючі.

Відповідаючи на питання сенаторів топ-менеджери Facebook і Twitter представили своє бачення загроз кіберпросторі, проте не змогли ні підтвердити, ні спростувати, що Росія втручалася у вибори 2016 року і вільно чи мимоволі допомогла Трампу стати президентом США.