Росія розмістить військові літаки на спірному з Японією острові

02 лютого 15:49

Відтепер на острові Ітуруп базуватиметься не тільки цивільна, а й військова авіація РФ.

 

Літаки повітряно-космічних сил Росії зможуть базуватися спільно з цивільними на острові Ітуруп, приналежність якого оспорює Японія.

Згідно з розпорядженням уряду Російської Федерації, опублікованим на офіційному сайті правової інформації РФ, аеропорт Ітуруп увійшов до затвердженого у 2007 році списку аеродромів спільного базування в Сахалінській області, повідомляє "Європейська правда".

Поки не відомо, чи планує Росія розміщувати бойові літаки на спірному острові постійно, або ж використовуватиме аеропорт тільки за необхідності. Під час "холодної війни" на Ітурупі розміщувалася радянська військова база.

Указ оприлюднили за кілька днів до зустрічі заступників міністрів закордонних справ Японії та РФ, які мають провести переговори про співпрацю на спірних островах.

Ітуруп розташований неподалік від острова Хоккайдо, що утворює разом з іншими островами найбільшу японську префектуру.

Курильські острови між російським півостровом Камчатка і японським островом Хоккайдо опуклою дугою відокремлюють Охотське море від Тихого океану. Росія володіє чотирма островами Південних Курил як правонаступниця Радянського Союзу після Другої світової війни. Японія вважає, що ці острови належать їй. Територіальна суперечка досі заважає Токіо та Москві підписати формальний договір про мир.

Наразі на Курилах розміщена 18-та кулеметно-артилерійська дивізія РФ, що входить до складу Східного військового округу РФ. У 2016 році Росія розмістила на островах Ітуруп і Кунашир берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон" Тихоокеанського флоту ВМФ РФ, що викликало невдоволення Японії, яка заявила про плани розглянути можливість застосування "заходів у відповідь".

Натомість Росія незадоволена тим, що Японія дозволяє США використовувати свою територію як базу для американських військових під приводом протидії Північній Кореї.