Росія песимістична з приводу відносин з США після перемоги демократів у Палаті представників - CNN

08 листопада 14:37

В результаті проміжних виборів у Конгрес США демократи повернули контроль над Палатою представників.

 

Російський уряд дав зрозуміти, що песимістично налаштований з приводу відносин з Сполученими Штатами після того, як демократи повернули контроль над Палатою представників в результаті проміжних виборів, які пройшли у вівторок, 6 листопада. Демократична більшість у нижній палаті Конгресу може перешкодити проведенню законодавчого порядку президента США Дональда Трампа. Отримавши контроль над Палатою представників, демократи можуть активізувати і розширити розслідування про можливе втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року, яке Трамп заперечує, пише телеканал CNN.

"Можна сміливо припустити, що зараз перспектив з точки зору нормалізації американсько-російських відносин не спостерігається", - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у відповідь на прохання прокоментувати перемогу демократів у Палаті. Він додав, що Росія, тим не менш, все ще готова до діалогу. "Перед нами стоїть багато проблем, які потребують нашого спілкування, такі як проблеми стратегічної безпеки і контролю над озброєннями. Вони не рассосуться самостійно без нашого спілкування", - сказав він у ході телефонної конференції з журналістами.

В останні місяці президентського терміну Барака Обами, коли вперше пролунали звинувачення у втручанні в американські вибори, Росія заявила, що відносини з США перебувають на дуже низькому рівні. З моменту вступу Трампа на посаду Москва неодноразово говорила про перезавантаження відносин.

"Росія не втручалася, не втручається і не планує втручатися у виборчі процеси будь-якої країни, в тому числі в США", - сказав прес-секретар Кремля. Відповідаючи на питання журналістів CNN про те, чи зможе успіх демократів на проміжних виборах ускладнити відносини у зв'язку з втручанням, він сказав: "Я не думаю, що можливо ускладнити їх ще більше - все і так доволі складно".

Між тим, в результаті розслідування спеціального прокурора Мюллера щодо втручання у вибори проти декількох членів виборчої команди Трампа були висунуті звинувачення. Коментарі Трампа про російське втручання в американські вибори 2016 року в різний час були суперечливі. На липневому саміті в Гельсінкі, під час якого відбулася зустріч Трампа та президента РФ Володимира Путіна, президент США відмовився підтвердити висновки свого власного розвідувального співтовариства про те, що Росія втручалася у вибори. Лідери знову проведуть коротку зустріч у Парижі в ці вихідні, де вони обидва братимуть участь у пам'ятних заходах з нагоди закінчення Першої світової війни. Потім вони зустрінуться на саміті G20 в Буенос-Айресі.

У вівторок Державний департамент США заявив про те, що готує другий пакет санкцій проти Росії. Обговорення нових санкцій послідувало після того, як Росія не змогла пояснити ситуацію з отруєнням сім'ї Скрипалів у Солсбері, а також не надала гарантій, що більше не буде виробляти і використовувати хімічну зброю. Новий пакет "драконівських санкцій" може включати в себе заборону для американських банків на видачу кредитів уряду Росії; заборону на торгівлю, крім експорту з США с/г товарів; обмеження або заморожування дипломатичних відносин між країнами; заборони на авіаперельоти, зокрема, для компанії "Аерофлот". Ще один пакет обмежень під назвою "санкції з пекла" буде стосуватися заборони на операції і заморожування активів в США семи російських банківських структур, у тому числі Ощадбанку, ВТБ, Зеба і Промсвязьбанка. Також пропонується визнати Росію державою, що фінансує тероризм. Під заборону також потраплять операції з держборгом Росії, також пропонується накласти санкції на страхові компанії.

Нагадаємо, 20 вересня президент США Дональд Трамп підписав указ про посилення режиму санкцій проти Росії. У санкційний список потрапили 33 фізичних та юридичних осіб. Указ передбачає блокування власності і активів і заборону на будь-які фінансові операції з особами, пов'язаними з російськими властями у відповідності з положеннями CAATSA.

"Акт про протидію супротивникам Америки шляхом санкцій" був підписаний президентом США Дональдом Трампом 2 серпня 2017 року, він передбачає посилення санкцій щодо Росії, Ірану і КНДР.