Росія не збирається виводити свої війська з Придністров'я

14 квiтня 01:40

Російський віце-прем'єр дав зрозуміти, що думка Молдови з цього приводу Москвe не дуже-то і цікавить.

 

Росія не піде на згортання миротворчої місії у Придністров'ї, заявив у своєму Facebook віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін.

"Ми не допустимо деградації статусу Придністров'я, де проживають наші співвітчизники і співгромадяни, і не підемо на згортання нашої миротворчої місії", − написав Рогозін.

При цьому російський віце-прем'єр дав зрозуміти, що думка самої Молдови з питання Придністров'я не дуже-то цікавить Москву, яка раз і назавжди відпрацювала лінію поведінки при вимозі Молдови вивести війська з Придністров'я.

"У нас немає ні найменших ілюзій щодо реальної ситуації в Молдові, уряд якої знаходиться під контролем маніпулятора і мафіозі В. Плахотнюка", - зазначив Рогозін.

Він зазначив, що РФ перебуває в постійному контакті з президентом, урядом і Верховною Радою Придністров'я.

"Ми шукаємо і знаходимо рішення складних проблем, які створюються Кишиневом і Заходом для посилення блокади цієї невизнаної Республіки", − підкреслив віце-прем'єр.

Нагадаємо, Кишинів хоче домовитися з Києвом про виведення російських військ з Придністров'я через коридор на території України.

Придністров'я, де російськомовне населення становить більшість, проголосило незалежність від Молдови у 1990 році. Росія підтримує сепаратистський режим у регіоні, а присутність власних військ називає "миротворчою операцією". У той самий час міжнародне співтовариство визнає Придністров'я частиною Молдови.

На території невизнаного Придністров'я дислоковані частини 14-ї російської армії. На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року Росія зобов'язалася вивести свої війська і озброєння з Придністров'я, проте зобов'язання так і не було виконано.

У травні минулого року Конституційний суд Молдови ухвалив рішення про те, що перебування російських збройних сил на території Придністров'я суперечить нейтралітету держави. Москва, своєю чергою, засудила такий "несподіваний" і "не дуже дружній" крок.

У вересні 2017 року прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп про час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН заявив про те, що Молдова вимагає повного і беззастережного виведенняросійських військ, незаконно розквартированих на території Придністров'я.

Детальніше про це читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Невивідні" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".